­ ÜFTADE TEKKE CAMİİ | Kültür Portalı

Üftade Tekke Camii - Bursa

Harita No 27NIIc
Mah. Köy - Mevkii Mollafenari Mahallesi
Adres Mollafenari Mahallesi Derman Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Üftade Mehmet
Vakfiye Var
Genel Tanım 9,75 x 9,90 metre iç ölçülerinde olan cami semahanenin üzeri çatı ile örtülüdür. 6,60 x 6,75 metre iç ölçülerindeki caminin üzeri de çatı ile örtülmüştür. Duvarları üç sıra tuğla ve moloz taşıyla örülmüştür. Önceleri caminin üzerinin büyük bir kubbe ile örtülü olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Ahşap olan tavanında güzel süslemeler bulunur.
Yapılan Onarımlar 1975-1977,1975,2010
Ayrıntılı Tanımı Pınarbaşı Semti’nin Güney yamaçlarında bulunan cami, tekke ve müştemilatı, Üftade Mehmet Muhiddin tarafından 1565 yılında yaptırılmıştır. 9,75 x 9,90 metre iç ölçülerinde olan semahanenin üzeri çatı ile örtülüdür. 6,60 x 6,75 metre iç ölçülerindeki caminin üzeri de çatı ile örtülmüştür. Duvarları üç sıra tuğla ve moloz taşıyla örülmüştür. Önceleri caminin üzerinin büyük bir kubbe ile örtülü olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Ahşap olan tavanında güzel süslemeler bulunur. Cami içten ve dıştan sıvalıdır.İçinde yedi fırın bulunan imaret halen sağlamdır. Eskiden bu fırınlarda ekmek pişirilir ve halka yemek dağıtılırdı. 1975-77 yılları arasında onarılmıştır. Caminin ahşap kapı ve pencere kapakları oldukça eski olup, üzerlerinde kalem işi süslemeler ve kabartmalar vardır. Tek şerefeli, sivri külahlı bir minaresi vardır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3068    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 11 Temmuz 2014 Cuma