­ UĞURLU KONAĞI | Kültür Portalı

Uğurlu Konağı - Kırşehir

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mustafa ÇAĞLAR
Yaptıran Erzincanlı Hacı Arif
Genel Tanım Uğurlu Konağı
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 02.02.207 Tarih ve 1034 sayı karar ile 2009 yılında Aslına uygun olarak Restora edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı AYRINTILI TANITIM : İki katlı olan konak son dönem Osmanlı ve Türk evi geleneğinde yapılmıştır.Binanın iç ve dış duvarları kerpiç olup,çatı kiremit ile örtülüdür.Eve giriş kanatlı bir kapı ile bahçe yönünden sağlanmıştır.Alt kat bir salon ve bu salona açılan sağlı sollu odalardan oluşmuştur.Sağdaki oda içerisinde büyük bir gömme dolap mevcuttur.Salonun önünde üst kata çıkan tahta merdiven mevcuttur.Alt ve üst kattaki odaların tüm tavan ve taban döşemesi ahşaptandır.Üst kata bir tuvalet ve mutfak sonradan ilave edilmiştir.Bina mimarisinde aydınlanma ve ışığın kırılma kuralına dikkat edilmiştir.Bu nedenle camların bazıları kırmızı,mavi.eflatun ve yeşil renkte takılmıştır.Bu durum binaya hem süslü bir görünüm hemde bir hareketlilik sağlamıştır.Bahçe içinde odunluk,tuvalet birde havuz vardır.Uğurlu Konağı 1983 yılında yanmıştır.Müze olarak yeniden inşa edilmesi için kurul kararı bulunmaktadır.1945-1950 yılları arasında Vali Konağı (Vali Mithat SAYLAM) olarak kullanılmıştır.
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı G.E.E.A.YK.K. 11.12.1982 Tarih ve 3987 nolu kar karar