­ ULU CAMİ | Kültür Portalı

ULU CAMİ - Bitlis

Adı ULU CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Gazi bey mh.
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen planlı camii Bitlis ili merkez Gazibey mahallesinde yer alır. kitabesine göre h.545 (1150) tarihinde Ebul muzaffer Muhammet tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı ana mekana kuzeyde açılan kapıyla girilir. ibadet mekanı kıble duvarına paralel üç sahına ayrılır. her sahında haçvari payelere oturan sivri kemerlerle beş bölüme ayrılmaktadır. mekan doğu-batı istikametinde tonozlarla örtülmekte ve tonozlar payeler üzerine oturan sivri kemerlerle desteklenmektedir. camiinin mihrabı doğu duvarına yakın yerdedir. orta kısmı yarım silindirik niş şeklinde olan mihrabın süslemesi yoktur. camiinin kitabesi avlunun kuzey doğusunda yer alır. minare kare planlı yüksek bir kaideye sahiptir. üst kısımda kare kaidenin köşeleri kesilerek sekizgen kuşağa geçilmektedir ve bu kuşaklar burulmuş halat şeklinde tezyin edilmiştir. küçük olan pabuç kısmı üzerinde muntazam silindirik gövde eşit aralıklı iki adet profilli kuşakla kesilmektedir. şerefe altı biribirini takip eden yuvarlak profilasyonlarla genişlemekte ve üst iki sıra zikzaklar teşkil eden hatlarla süslenmektedir. minare küçük bir kubbe ile kapatılmıştır. minarenin pabuç kısmı altında kemerli bir kapı ,kapının üzerinde h.1062 tarihini veren inşa kitabesi bulunmaktadır.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karar