­ ULU CAMİ | Kültür Portalı

Ulu Cami - Bursa

Yaptıran Yıldırım Bayezıd
Yapan Ali Neccar
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Cami kalın duvarlara ve oniki adet büyük yığma fil ayaklarına bağlanan kemerlere ve pandantiflere oturan 20 kubbe ile örtülüdür. Orta kısmındaki kubbenin üstü camlıdır. Altında onaltı köşeli büyük şadırvan vardır. Minberi ağaç işçiliğinin bir şah eseridir. Oyma, kabartma, geometrik, yıldız, çivi başları ve güllerle süslüdür. Taçlı kapısı başlı başına bir sanat abidesidir. 1399-1400 yıllarında tamamlanmıştır. Sanatkarı Mehmed Bin Abdülaziz Dakıva’dır. Zarif sekiz sütun üzerine oturan müezzin mahfili 1549 yılında yapılmıştır. Mihrabı sekiz sıra stalaktitlidir, kum saatinin etrafındaki Ayet’el-Kursi sülüsle yazılmıştır. Ayrıca küfi İhlas süresi yazılıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Şer’iye Sicillerinde belirtilen onarımların en önemlileri 1567 ve 1572’de lodostan, 1855’de depremden, 1889’da yangından sonra gerçekleştirilmiştir. Tüm dış cephesi bu süreç içinde kalın bir sıva tabakası ile örtülmüş ve beyaz badana ile boyanmıştır. Kesme taş olan orijinal cephe düzenine kavuşması, 1951-1959 yılları arasındaki geniş çaplı restorasyon çalışmaları sırasında mümkün olmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Osmanlı Bursa’sının en görkemli yapılarından Ulu Cami, Yıldırım Bayezıd tarafından Niğbolu Savaşında kazanılan ganimetlerle 1399 yılında yaptırılmıştır. Mimarının Ali Neccar olduğu sanılmaktadır. Cami, zaman içinde deprem, yangın, lodos ve bazı istilalardan oldukça zarar görmüştür. Örneğin 1402’de Timur’un istilası sırasında Cami dini amaçlar yerine ot ambarı ve ahır olarak kullanılmış, Timur’un ordusu Bursa’yı terk ederken binada yangın çıkararak tahribata yol açmıştır. Şer’iye Sicillerinde belirtilen onarımların en önemlileri 1567 ve 1572’de lodostan, 1855’de depremden, 1889’da yangından sonra gerçekleştirilmiştir. Cami’nin tüm dış cephesi bu süreç içinde kalın bir sıva tabakası ile örtülmüş ve beyaz badana ile boyanmıştır. Cami’nin kesme taş olan orijinal cephe düzenine kavuşması, 1951-1959 yılları arasındaki geniş çaplı restorasyon çalışmaları sırasında mümkün olmuştur. Cami kalın duvarlara ve oniki adet büyük yığma fil ayaklarına bağlanan kemerlere ve pandantiflere oturan 20 kubbe ile örtülüdür. Orta kısmındaki kubbenin üstü camlıdır. Altında onaltı köşeli büyük şadırvan vardır. Minberi ağaç işçiliğinin bir şah eseridir. Oyma, kabartma, geometrik, yıldız, çivi başları ve güllerle süslüdür. Taçlı kapısı başlı başına bir sanat abidesidir. 1399-1400 yıllarında tamamlanmıştır. Sanatkarı Mehmed Bin Abdülaziz Dakıva’dır. Zarif sekiz sütun üzerine oturan müezzin mahfili 1549 yılında yapılmıştır. Mihrabı sekiz sıra stalaktitlidir, kum saatinin etrafındaki Ayet’el-Kursi sülüsle yazılmıştır. Ayrıca küfi İhlas süresi yazılıdır. Caminin ilk yapıldığı zaman üç tane olan kapısı 1740 yılında Hünkar mahfili kapısı eklenmiştir. Kapıların ikisi yenidir, altıgenlerin oluşturduğu, yıldızların dekore ettiği tablalardan meydana gelen sadece doğudaki ceviz kapı cami ile aynı yaştadır. Cami boyu 69 metre, eni 55 metre olan 3795 m2’lık bir alana oturmaktadır. Cepheler sağır kemerler içinde, altta ve üstte ikişer pencereden oluşmaktadır. Cephelerin tümü kesme küfeki taşından yapılmıştır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA BEDRİ YALMAN / BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2311    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi