­ ULU CAMİİ | Kültür Portalı

Ulu Camii - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Gazi Kemal Mahallesi
Adres Gazi Kemal Mahallesi ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıf
Genel Tanım Düzgün kesme taştan yapılmış, merkezi kubbeli, tek minareli bir camidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İl Merkezindeki camiler içinde en erken tarihli yapı olarak geçen ancak bugünkü mimarisi 1922 yılına ait olan caminin bulunduğu yerde, bir vakfiyeye göre 1429 yılında yapılmış bir cami bulunmakta iken, 1899 yılında bütünüyle yıktırılarak 1904 yılında tamamlanan yeni bir cami inşa edilmiş, 1914 depreminde bu caminin de yıkılması sonucu 1922 yılında bugünkü Ulu Cami yapılmıştır. Kuzey – Güney doğrultusunda derinlemesine dikdörtgen planlı caminin kuzeybatı köşesinde bir minaresi vardır. Doğu ve batı cephelerinde altta beş, üstte beş, güney cephesinde altta dört, üstte beş gemi teknesi kemerli pencere açıklığı bulunmaktadır. Kuzey, doğu ve batı cephelerinde dikdörtgen açıklık şeklindeki düz atkılı girişler, pencerelerde görüldüğü gibi yine gemi teknesi kemerli birer alınlığa sahiptir. Ayrıca girişler, bir taç kapı görüntüsü kazandırılmak amacıyla palmet şeridiyle sınırlandırılan üçgen alınlıkların taçlandırdığı, taş silmeli dikdörtgen birer çerçeve içine alınmışlardır. Harimde kadınlar mahfilinin bulunduğu bölüm haricinde üst örtü, ortada merkezi kubbe ile bu kubbenin dört yanında birer elips, köşelerde ise birer küçük kubbeden oluşmaktadır. Kadınlar mahfilinin üstü ise ortada elips, iki yanda birer küçük kubbe ile örtülmüştür. Sütunlara binen sivri kemerlerle taşınan üst örtüye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Merkezi kubbede sekiz pencere açıklığı bulunan bir kasnak yer alır. İç cephelerde özellikle örtü ve pandantif yüzeylerinde kalem işi süslemeler ile madalyonlar göze çarpmaktadır. Mihrap sivri kemerli bir kavsaraya sahiptir. Kuzey cephenin batı ucunda camiden bağımsız olarak yer alan minarenin kaidesi pabuç bölümüne kadar üç aşama gösterir. Subasman seviyesinde kare planlı olan kaide, köşelerdeki pahlarla sekizgene dönüştürülmüş, daha sonra üç bilezikle sekizgenin çapı daraltılmıştır. Bilezikle pabuç arasında kalan bu bölümde taş aralarında yer yer üç sıra tuğla hatıllar, bileziklerin alt seviyesinde ise akantus yaprakları bulunan iki adet devşirme başlık yada friz parçası görülmektedir. Sekizgen kaideden köşeleri pahlı bir pabuçla onaltıgen gövdeye geçiş sağlanmıştır. Gövdede biri pabuçtan sonra, diğeri şerefeye yakın bölümde birer silmeli taş bilezik yer alır. Şerefe altı mukarnaslı olup korkuluklarda geometrik motifli taş süslemeler vardır. Petek üstünde yükselen külah kurşun kaplamalıdır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 13.05.1977 A-548 Sayılı kararı, Antalya K.T.V.K.B.K. 25.09.1990 901 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita