­ ULUCAMİ | Kültür Portalı

Ulucami - Adana

Harita No 16 N I
Mah. Köy - Mevkii Ulucami Mahallesi
Adres Ulucami Mahallesi Kızılay Caddesi Seyhan
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ulucami 1513'te Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşa ettirilmiş 1541 yılında Piri Paşa tarafından genişletilerek bugünkü halini almıştır.Adana'nın en büyük tarihi yapısı oluşu bakımından önem taşıyan Ulucami,türbesiyle birlikte dıştan 34,70m x 32.70m boyutlarında,dikdörtgen planda bir yapıdır.İçerde 4 adet sütun mekanı kıble duvarına paralel 2 sahına ayırmaktadır.Sütunlar birbirine sivri kemerle bağlanmıştır.Selçuklu,Memluklu ve Osmanlı mimari özelliklerinin görüldüğü Ulucami ,türbe,asıl ibadet mekanı,avlu ve batıdaki dikdörtgen planlı eski yapı olmak üzere 3 bölümden meydana gelmektedir.Caminin biri doğudan doğrudan avluya,diğeri de batıdaki bölümün kubbeli dehlizinden sonra revaklı son cemaat yerine açılan 2 taç kapısı vardır.Caminin doğu cephesine bitişik Memlüklü özelliği taşıyan taş minarei yer almaktadır.Minare gövdesi renkli taşlarla bölümlere ayrılmış orta kısmı sağır nişlerle ,ahşap kafesli şerefe altı mukarnaslarla süslüdür.Bölgenin sıcak oluşu nedeniyle oldukça geniş tutulan son cemaat yerine sonradan ahşap direkler üzerinde tek eğimli bir sundurma eklenelerek,açıkta ibadet edilecek olan alan genişletilmiştir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Caminin içindeki 16.yy dan türbe ve türbe revağında da 17.yy dan olan çinilerden bazıları 2002 ve 2003 yıllarında çalınmıştır.Ulucamşi 1998 Adana depremi sonrasında oldukça kapsamlı bir restorasyon uygulaması geçirmiş ve günümüzde yeniden ibadete açılmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1415    Eklenme Tarihi : 31 Ekim 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Ekim 2014 Cuma