­ ULUKENT (HÜSEYNİK) CAMİİ | Kültür Portalı

ULUKENT (HÜSEYNİK) CAMİİ - Elazığ

Adı ULUKENT (HÜSEYNİK) CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Ulukent (Hüseynik) Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Yapım Tarihi 1285 Hicri
Vakfiye Var
Genel Tanım Elazığ İli, Ulukent (Hüseynik) Mahallesinin kuzeyinde bulunmaktadır. Osmanlı dönemi camisi olup günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami iç ve dış mekânlarında onarımı yapılmıştır. Ancak yapılan bu onarımlar aslına uygun yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Elazığ İli, Ulukent (Hüseynik) Mahallesi’nin kuzeyinde bulunmaktadır. Sokak boyunca uzanan doğu cephesinin sağ tarafında sivri kemer içine alınmış kesme taştan basık kemerli bir giriş altında 1285 H.tarihli Arapça harflerle yazılı bir kitabe bulunmaktadır. Kapıdan girince sağ tarafta hazire kısmı olup hazirenin karşısında cami yer almaktadır. İbadet mekânının önünde sivri kemerli son cemaat yeri bulunmakta olup Caminin harim mekânının üzerinde Arapça bir kitabenin yer aldığı kesme taştan yapılmış basık kemerli bir kapı ile girilmektedir. İç mekânda altısı serbest altısı duvara gömülü sütunların taşıdığı büyük sivri kemerler yer almakta bu sistem üstteki düz ahşap çatıyı desteklemektedir. İç mekân iki dizi halindeki dikdörtgen, plastik doğrama çerçeveli pencerelerle aydınlatılmakta bu pencerelerden alt sıradakiler iç mekânda yuvarlak kemerler içine alınmıştır. Mihrabın sağ tarafında duvarın üst bölümünde yine Arap harfleriyle yazılı bir metin bulunmaktadır. Yapı Osmanlı Camisi olup günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır.
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 30.11.2007 KARAR NO: 1332