­ UMUR BEY HAMAMI | Kültür Portalı

Umur Bey Hamamı - Bursa

Harita No 27PIc
Mah. Köy - Mevkii Umurbey Mahallesi
Adres Umurbey Mahallesi Hamam Sokak Yıldırım/Bursa
Yaptıran Umur Bey
Vakfiye -
Genel Tanım Umurbey Mahallesi’nde, aynı adlı camini güneyinde bir sokağın köşesinde yer alır. 1430 yılında Kara Timurtaş Paşanın oğlu Umur Bey tarafından yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2007-2008
Ayrıntılı Tanımı Umurbey Mahallesi’nde, aynı adlı camini güneyinde bir sokağın köşesinde yer alır. 1430 yılında Kara Timurtaş Paşanın oğlu Umur Bey tarafından yaptırılmıştır. Umur Bey; Çelebi Mehmet ve II. Murat döneminde ünlü emirlerindendir. Tek hamam sınıfında olan yapı, dikdörtgen bir alan üzerine oturmaktadır. Soğukluk bölümü 10,75 x 11,00 metre iç ölçülerinde olup üzeri sekizgen kasnağa oturan tek kubbe ile örtülüdür. Soğukluk bölümünden 3,37 x 3,82 metre iç ölçülerindeki ılıklık bölümüne, yedi basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Bu mekana takiben üzeri kubbeyle örtülü, iki eyvanlı, dört halvetli sıcaklık bölümüne geçilmektedir. Halvetlerin üzeri de kubbe ile örtülüdür. Duvarlar üç veya iki sıra tuğla, iki sıra kesme taş ve aralarında dikey birer tuğla düzeni ile gerçekleştirilmiştir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991,1998 ve 25.08.2006/1225

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2588    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi