­ UNCUBOZKÖY SU KEMERİ KALINTISI | Kültür Portalı

UNCUBOZKÖY SU KEMERİ KALINTISI - Manisa

Adı UNCUBOZKÖY SU KEMERİ KALINTISI
Mah. Köy - Mevkii UNCUBOZKÖY MAHALLESİ
Adres UNCUBOZKÖY MAHALLESİ UNCUBOZKÖY MERKEZİNİN GÜNEYİNDEKİ TABİAT PARKI İÇİNDE YOL ÜZERİNDE
Vakfiye
Genel Tanım Yaklaşık 25 m uzunluğunda ve 6 m yüksekliğinde bir duvar kalıntısıdır. Duvar kalınlığı yaklaşık 0,50 m’dir. Kuzeybatı-Güneydoğu Yönünde uzanır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Merkez İlçe, Uncubozköy tapulama alanı içerisinde kalan, bir kısmı Çevre ve Orman Bakanlığı’nca 09/04/2010 tarihinde onaylı Mesir Tabiat Parkı, Uzun Dereli Gelişme Planı sınırları içerinde yer alan duvar, yaklaşık olarak kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzayan bir su kemeri kalıntısıdır. İşlenmemiş yerel kireç taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Kalın taşçık katkılı harç ile sağlamlaştırılmış yapı duvarının cephelerinde yer yer tuğla kullanıldığı görülebilmektedir. Yapının yarıdan fazlası günümüze ulaşmamıştır. Dağa çıkan asfalt yol hattından itibaren batı yarısı hakkında herhangi bir kalıntı günümüze ulaşmamıştır. Olasılıkla yıkılmış olan bölümde yapının ayaklarını destekleyen kemerli bir duvar sistemi yer almaktaydı. Karayolunun paralelinde akan küçük dereyi aşan su kemerinin doğu yarısında yaklaşık 23 m’lik bölümü günümüze ulaşmıştır. 2 m. duvar kalınlığına sahip olan su kemerinin üst kısmında künk izleri görülebilmektedir kemer, çevredeki eski bir değirmenin parçası olabilir.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 27.05.2011/7016