­ ÜNÜR HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

ÜNÜR HÖYÜĞÜ - Çankırı

Harita No G32-d4
Mah. Köy - Mevkii Ünür Köyü, Köycivarı (Höyük) Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Adres Ünür Köyü, Köycivarı (Höyük) Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Yapım Tarihi ETÇ, OTÇ, Roma, Demir Çağı
Vakfiye -
Genel Tanım Ünür Köyü höyüğü, köyün Güneydoğusuna tekabül eden iç kısmında, yaklaşık on dönümlük bir araziyi kaplamakta ve 15 metre kadar yüksekliğindedir. Üzeri ve etrafı şahıs mülkiyetinde tarla olarak kullanılmaktadır. Güney ve batı eteklerinde yapılanmalar mevcut olup, kuzey yüzünde bir bölüm, meçhul kişilerce kaçak olarak kazılmış ve moloz taşlı temel kalıntıları ile mimaride kullanılan taş parçaları açığa çıkarılmış durumdadır. Yüzey buluntularını; içine saman katılmış kaba hamurlu elle yapılmış içi dışı kırmızı fırın tekniği iyi olmayan seramik parçaları, kum katkılı ince hamurlu çarkla yapılmış perdahlı seramik parçaları yine kum katkılı ince kilden çarkla yapılmış ve perdahlanmış çanak çömlekler ile taş ve pişmiş topraktan yapılmış ağırlık taşları oluşturmaktadır. Ayrıca taş işleme mimari parçalarda bol miktardadır. Ele geçen yüzey buluntuları ve önceki yıllarda yapılan kaçak kazılardan ele geçirilen eserlerden höyüğün Erken Tunç, Orta Tunç, Demir Çağı ve Roma Dönemlerinde yerleşim gördüğü anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ünür Köyü höyüğü, köyün Güneydoğusuna tekabül eden iç kısmında, yaklaşık on dönümlük bir araziyi kaplamakta ve 15 metre kadar yüksekliğindedir. Üzeri ve etrafı şahıs mülkiyetinde tarla olarak kullanılmaktadır. Güney ve batı eteklerinde yapılanmalar mevcut olup, kuzey yüzünde bir bölüm, meçhul kişilerce kaçak olarak kazılmış ve moloz taşlı temel kalıntıları ile mimaride kullanılan taş parçaları açığa çıkarılmış durumdadır. Yüzey buluntularını; içine saman katılmış kaba hamurlu elle yapılmış içi dışı kırmızı fırın tekniği iyi olmayan seramik parçaları, kum katkılı ince hamurlu çarkla yapılmış perdahlı seramik parçaları yine kum katkılı ince kilden çarkla yapılmış ve perdahlanmış çanak çömlekler ile taş ve pişmiş topraktan yapılmış ağırlık taşları oluşturmaktadır. Ayrıca taş işleme mimari parçalarda bol miktardadır. Ele geçen yüzey buluntuları ve önceki yıllarda yapılan kaçak kazılardan ele geçirilen eserlerden höyüğün Erken Tunç, Orta Tunç, Demir Çağı ve Roma Dönemlerinde yerleşim gördüğü anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Höyük
Bugünkü Kullanımı Höyük
Tescil Kararı 06.02.1982 -/ A-3325 & 25.04.1986 / 2216

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4171    Eklenme Tarihi : 05 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe