­ URARTU SARNICI | Kültür Portalı

Urartu Sarnıcı - Elazığ

Adı Urartu Sarnıcı
Mah. Köy - Mevkii Harput
Adres Harput/Elazığ
Genel Tanım Harput Kalesi içerisinde bulunan sarnıç Urartular Dönemine tarihlendirilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2023 yılında kazı başkanlığı tarafında restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir,
Ayrıntılı Tanımı Harput Kalesi içerisinde yer alan sarnıç kale giriş güzergâh (ana cadde) üzerinde, Artuklu Camisi’nin kuzeybatısında yer almaktadır. 2009 yılında yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılmıştır. Üç yapım evresinde sahip olduğu anlaşılan ve 128 basamakla inilen yapı, 66 m uzunlukta ve 33 m derinliktedir. Sarnıcın sonunda 3 adet hazne bulunmaktadır. Sarnıcın girişinin üzerine sonraki dönemlere ait olduğu anlaşılan bir galeri eklenmiştir. 9 m uzunluğunda, 2,50 m yüksekliğinde olan galerinin girişi ana caddeye açılmaktadır. Tavanı tonoz olup beden duvarları moloz taş ve horasan harç örgülüdür. Yapı üzerinde yine kaya oyulmuş iki adet havalandırma bacası mevcuttur. Osmanlılar döneminde zindan olarak kullanıldığı şeklinde çeşitli şehir efsaneleri anlatılmaktadır. Yapıyı olumsuz hava koşullarından korumak içerin üzeri yarım kubbe şeklinde demir plakalar ile kapatılmıştır. Kazı başkanlığı tarafında restorasyon uygulamaları başlatılmış olup halen devam etmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 32    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2024 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Şubat 2024 Pazartesi