­ UTKU ANITI | Kültür Portalı

UTKU ANITI - Afyonkarahisar

Pafta 4 1
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Afyonkarahisar Belediyesi
Yaptıran Özel İdare
Yapan Krippel
Vakfiye Var
Genel Tanım Belediye önünde park içindedir. Parkın ikinci sekisinde ve ortadadır. Park anıtına göre düzenlenmiştir. Anıt, heykel ve kaide olmak üzere iki bölümden oluşur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Alt bölüm: Andezit taşından kaplamalı, dört yüzlü yaklaşık 2,5 m yükseklikte, prizmal yapılıdır. Yaklaşık 1 m genişlikte eğimli bir çerçevelik vardır. Her yüzde, aynı büyüklükte birer kare bölüm vardır ki, her birinde ayrı konular anlatılmıştır. Bu bölümler yine aynı taştan çıkmalı çerçeveli olup iç yüzlerine tunçtan yapılma kabartmalar konulmuştur. Ön yüzde, Atatürk'ün başının yandan görünümü, arka yüzde, ard arda dört askerin yandan görünümü ile bir vatandaşın bayrağı öpmesi, sağ yanda, ortada Atatürk solda İnönü ve sağda Çakmak yine yandan görünümlü olarak yapılmışlar. Üçü birden bir harita üzerinde çalışmaktadırlar. Çerçevenin sol üst köşesinde 29/30 Ağustos sol yanda, bir savaş anı anlatılmaktadır. Önde yaralı askerin yarasını saran bir vatandaş arkada savaşan askerler vardır. Üstte 31 ağustos 1922 tarihi yazılıdır. Heykelde, iki kişi vardır. Biri üstte öteki altta; Türk'ün ayakları arasında düşman anlatılmaktadır. Kaide üzerinde birkaç basamaklı yükseklik vardır. Yükseklik Türk'ün sol ayağı altında daha fazla, öne doğru azalmaktadır. Türk'ün ayakları açık olup sağ ayağında tüm ağırlığını taşımaktadır. Sağ ayak tabanı yere basık, sol ayak parmak uçlarında yükselmektedir. Kasları, kaburgaları eklem yerlerindeki kemikler çok belirgin olup başı hafifçe eğik ayakları altındaki düşmana hınç ve öfke ile bakan çatık kaşlıdır. Her iki kolu da yana açık dirsekten kırıktır. Sağ kolu hafifçe yukarı kalkık ve parmaklar pençe durumundadır. Sol kolda yine dirsekten öne doğru kırıktır ve yumruk olmuştur. Düşman, Türk'ün ayakları arasında boylu boyunca uzanmış, sol yana yatık durumda başı da yere değmek üzeredir. Her iki ayağı da dizden kırık olup sağ ayak hafifçe yukarıdadır ve yere tabanıyla basmaktadır. Sol el sırtın yere gelmesini önlemek istercesine parmak uçlarıyla tutunmuş. Sağ elde tutunabilecek bir yer aramakta, hafifçe dirsekten kırık ve parmaklar açıktır. Baş korku ve üzünç belirtilidir ve can çekişmenin son anıdır. Arka Yüzündeki Yazıtta: Afyon şehri düşman orduları tarafından ilk defa 28 Mart 1921 de ikinci defa 13 Temmuz 1921 de işgal edilmiş, 27 Ağustos 1922 de kurtarılmış ve bu anıt milli orduya ve milli kahraman Atatürk'e Afyonluların şükran hatırası olarak dikilmiştir. Yazısı yer almıştır. İsmet İnönü tarafından 24 Mart 1936 günü açılışı yapılmış olup açılışta kullanılan gümüş makas Müzemizden Zafer Müzesine devredilmiştir.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt
Önerilen Kullanım Anıt
Tescil Kararı EKTVKBK 18 30.09.2004-KKTVKK 2202 15.02.1995-GEEAYK A-2765 14.03.1981
Yayın Dizini Taşpınar, IV,37, Afyon Halkevi Yayını-1935,36Sanat Emeği,1 S.9 vd. Aylık Sanat Kültür Dergisi, 1978
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2574    Eklenme Tarihi : 20 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Mayıs 2013 Pazartesi