­ UZUN HACIOĞLU CAMİİ | Kültür Portalı

UZUN HACIOĞLU CAMİİ - Sivas

Mah. Köy - Mevkii Örtülüpınar Mahallesi
Adres Örtülüpınar Mah. 6. Sok. No: 21
Yaptıran Uzun Hacızâde Ahmet Ağa
Yapım Tarihi H. 1222 (M.1807
Vakfiye Var
Genel Tanım Camii, kare planlı asıl ibadet alanı, dikdörtgen planlı son cemaat mahalli ve kuzey yönündeki avludan oluşmaktadır. Kuzeybatı yönünde kesme taştan yapılmış minare yer almaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar 1992, 2000 yıllarında onarılmıştır. 2000 yılında minaresi onarılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Minare kaidesinde yer alan kitabesine göre Hicri 1222 (M. 1807) yılında Uzun Hacı zâde Ahmet Ağa tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Caminin beden duvarları yaklaşık 1 m. kalınlığında kerpiçten inşa edilmiştir. Kuzey yönünde yer alan avludan dikdörtgen planlı son cemaat yerine girilmektedir. Son cemaat yerinin ahşap tavanı çıtalarla kare bölümlere ayrılmıştır. Asıl ibadet mekânı kare planlı olup taban ve tavanı ahşaptan yapılmıştır. Tavan kısmında baklava dilimlerinden oluşan bir göbek mevcuttur. İbadet mekânının kuzey iç cephesinde ahşap korkuluklu kadınlar mahfili bulunur. Güney duvarı üzerindeki daire kesitli mihrap nişi beş sıra mukarnas ile kademeli olarak kavsarayı meydana getirmektedir. Kenarında bitkisel motifli bir su dolanmaktadır. Güney duvarına dik olarak uzanan ahşap minber boyanmış ve sade bir özellik göstermektedir. Minare: Camiinin kuzeybatısında yer alan, tamamı kesme taş ile inşa edilen minare kare kaidelidir. Kaideden silindirik gövdeye geçişler pahlanmak suretiyle pabuç kısmı elde edilmiştir. Daire kesitli taş bilezikten sonra silindirik gövde yükselmektedir. Gövde bitiminde yine daire kesitli taş bilezikten sonra kademeli olarak genişleyen şerefe altı başlamaktadır. Demir korkuluklu şerefe üzerinde taş malzemeli petek bölümü yükselmekte ve üzeri saçla kaplı sivri külah ile son bulmaktadır. Minare kaidesinin batı yüzünde mermer üzerine yazılmış üç satırlık kitabe yer almaktadır
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 71–72.