­ UZUNKÖPRÜ | Kültür Portalı

UZUNKÖPRÜ - Edirne

Yaptıran II Murat
Yapan Muslihittin Bey
Genel Tanım Sultan II. Murat Dönemi'nde yapılan köprünün uzunluğu 1272 metredir.
Yapılan Onarımlar 1993 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı 2. Murad Döneminde 1427 yılında yapımına başlanan köprü on altı yılda bitirilmiş ve 1443 yılında hizmete girmiştir. Dünyanın en uzun taş köprüsü olan Uzunköprü’nün ustası (Ergene Köprüsü) Muslihittin Bey’dir. Köprünün yapımı için gerekli olan parasal destek, Üsküp Sancak Beyi İshak Bey tarafından Sırbistan'daki Kratova gümüş madenlerinden sağlanmıştır. Köprünün taşları kesme taştan olup, malzemesi Kestanbolu (Yağmurca), Eskiköy ve halen Meriç Irmağı karşısında Yunanistan'da bulunan Hasırcı Arnavut köyleri taş ocaklarından sağlanmıştır. Horasan harcı kullanılmış olan köprü, bölge için stratejik bir öneme sahiptir. Edirne Salnamesi 7'de 1392 metre uzunluğunda, 5.50 metre genişliğinde olduğundan bahsedilen köprünün, bugünkü uzunluğu 1272 metredir. Genişliği ise 1964 onarımında iki yanına balkon biçiminde genişlemeler yapılarak 6.80-6.90 metreye çıkarılmıştır. İlk yapımında 174 yüksek kemerli olan köprünün, günümüzde 164 yüksek kemeri ayaktadır. Ergene kesimine rastlayan büyük gözlerin sağ ve solunda, boşaltma gözleri yer almaktadır. Köprünün toplam yedi boşaltma gözü bulunmaktadır. Köprü ayaklarında ve kemer kilit taşları üzerinde güç ve kuvveti sembolize eden bir takım hayvan figürleri ve stilize bitki motifleri bulunmaktadır. Burada yer alan hayvan figürlerinden aslanın arka ayakları arkasında Ay'ı temsil eden kadın başı görülmektedir. Bu betimleme ile aynı yüzde aksı içerisinde lale motifi de yer almaktadır. Ayrıca diğer yüzde, yine gücü ve uzun yaşamı sembolize eden fil betimi görülmektedir. Köprübaşında yer alan ve sonradan taşınan çeşmesinin üzerinde orijinal hali Yunan işgalinde kazınmış olan Sultan 2. Mahmud' un onarım yazıtını temsilen, günümüzde bu bölüme yeni harflerle yazılmış bir mermer kitabe koyulmuştur. Tamir kitabesinin alt ve üst kısmında ''S'' ve ''C'' kıvrımları ve gül motifleri mevcuttur. Günümüzde halen kullanılmakta olan köprünün, 2.55 metre yüksekliğinde, 4.50 metre genişliğinde üçgen biçimli tarih köşkü ve iki balkonu bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü