­ VAN KALESİ | Kültür Portalı

Van Kalesi - Van

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran 1.Sardur
Yapım Tarihi M.Ö.840-830
Kültür Dönemi Urartu
Vakfiye
Genel Tanım Van Kalesi Urartu Krallığı'nın kurucusu 1. Sarduri tarafından M.Ö.840-830 yılları arasında inşaa ettirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Kalede Urartu Krallığı döneminden itibaren çeşitli dönemlerde yapılmış yapılar mevcuttur kale en son 2011-2012 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kale Van Ovasının batısında göle dik olarak 1,8km kadar uzanan kayalığın üzerinde yer almaktadır.Kayalığın genişliği 20-120m ve ova seviyesinden 120m yüksekliktedir.Dik olması nedeniyle kalenin güneyi boyunca sur inşa edilmemiştir.Kuzey yamaçta ise dış ve iç kaleleri kademeli olarak çevreleyen güçlü surlar inşa edilmiştir.Kalenin batı ucunda 'Sardur Burcu' yada 'Madırburç' denilen kaya blokları üzerinde Urartu Krallığı'nın ilk duvar yazıtları yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Ören Yeri
Önerilen Kullanım Ören Yeri
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1737    Eklenme Tarihi : 21 Kasım 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Kasım 2013 Perşembe