­ VERTETİL HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

VERTETİL HÖYÜĞÜ - Elazığ

Adı VERTETİL HÖYÜĞÜ
Mah. Köy - Mevkii Yazıkonak Beldesi, Köyiçi Mevkii
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Yazıkonak merkezine yakın olup yerleşim yeri içinde bulunmaktadır. Elazığ-Tunceli ana karayolundan sağa ayrılan stabilize bir yoldan ulaşılmaktadır. Yaklaşık 10 m. yüksekliğindedir. Yayılım alanı sınırları, üzerinde ve çevresinde yerleşim alanı bulunmasından dolayı belirgin değildir. Höyük; gözlenen malzeme örneklerine dayanılarak yaklaşık olarak M.Ö. I. ve II. bine tarihlendirilebilir. Höyüğün doğusu, güneyi ve kuzey kısımlarında büyük tahribat yapılmıştır. Doğuda büyük bir alan kazılarak toprak alınmış, höyüğün kenar kısmında istinat duvarı yapılmıştır. Höyüğün hemen hemen tüm güney kısmını oluşturan yaklaşık 350-400 m²ye yakın bir alan, düzleştirilerek tamamen tahrip edilmiş, düzeltilen bölüm ev ve bahçe alanı olarak düzenlenmiştir. Höyüğün kuzey ve batı kısmı bütünüyle iskân alanı olarak kullanılmakta olup konut ve altyapı çalışmaları yapılmış, yol açılarak yine büyük bir tahribat yapılmıştır. Oldukça geniş bir yayılım alanı olduğu tahmin edilen höyüğün üst kısmı bir mahalle görünümünde olup üzerinde yaklaşık 20 konut bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar ŞİMDİKİ TEHLİKELER: Öncelikli olarak höyük üzerinde iskân ve altyapı çalışmaları yapılmış ve hemen hemen her yönde geniş bir alanda yoğun tahribata uğramıştır. Söz konusu altyapı ve konut yapımı çalışmaları hâlihazırda devam etmekte olup höyük, niteliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ayrıca yer yer kaçak kazı yapıldığı da gözlenmektedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 22.02.2008 KARAR NO: 1435