­ YAĞ CAMİ | Kültür Portalı

Yağ Cami - Adana

Harita No 16 M II
Mah. Köy - Mevkii Ali Dede Mahallesi
Adres Ali Dede Mahallesi Ali Münif Yeğenağa Caddesi Seyhan
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Aynı avluyu paylaşan camiye bitişik eski klise ve medresesiyle birlikte bir külliye oluşturmaktadır.külliyedeki imaret ise eski tarihlerde yıkılmıştır.1501 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından enlemesine dikdörtgen planlı cami ile medresenin doğu ve batı kanatları yaptırılmıştır.1552 yılında Halil Beyin oğlu Piri Paşa medresenin doğu kanadına ana dershane odası ile avlunun kuzeyinde yer alan portal şeklindeki giriş kapısı ilave ettirilmiştir.Bölgeye hakim olan sıcak iklimin etkisiyle bu eserde de büyük son cemaat yeri bulunmaktadır.Ulucami plan tipindeki yapının enine gelişen dikdörtgen planı,içten kıble duvarlarına dikey dört sıra sütun dizisi ile beş sahna ayrılmaktadır.Spoli ve alçak olan sütunlar sivri kemerle birbirine bağlanmaktadır.Neflerin üzerine beşik tonozlar örtmektedir.Cami duvarları yonu taşından,medrese kısmı duvarları ise tuğla ile örtülmüştür.Medrese duvarları iki sıra kirpi saçakla bitirilmiştir.Medrese odalarının üzeri kiremit kaplıdır.Caminin,bir taç kapı niteliği taşıyan büyük avlu kapısı ayrı bir güzelliğe sahiptir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Sonraki yıllarda yapılan müdahalelerle medresenin doğu kanadında yer alan ve avluya açılan odalar dış cepheye açık dükkan sırası haline getirilmiştir.Yıkılan imaret kısmının altında,tonozlu bir sarnıç ortaya çıkarılmıştır.Yapı 1998 Adana depremi sonrasında restore edilmiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3166    Eklenme Tarihi : 07 Kasım 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Kasım 2014 Cuma