­ YAHYA BEY CAMİİ VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

YAHYA BEY CAMİİ VE HAZİRESİ - Edirne

Yaptıran Yahya BEY
Yapım Tarihi 1577/8
Yapan Mimar Sinan(?)
Genel Tanım Kare mekânlı, kubbeli camii kesme taş ve tuğla ile almaşık düzende inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Güneyden kuzeye doğru eğimli bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Doğu tarafı yola cepheli olan yapının avlusu, kuzey, güney ve batısını çevrelemektedir. Avlu girişi doğu duvarının kuzey ucundadır. Harimin güneyinde küçük bir haziresi vardır. Harimin doğu ve batı cephelerinde, altta iki üstte bir olmak üzere üçer pencere açılmıştır. Güneycephede ise iki sıra halinde ikişer pencere bulunur. Köfeki söveli ve lokmalı demir parmaklıklı pencerelerinin sivri kemerli alınlıkları tuğla dolguludur. Caminin güneydoğu köşesi pahlıdır. Kurşun kaplı kubbe onikigen kasnak üzerine oturmaktadır. Harimin doğu cephesinin kuzey ucunda beden duvarına yaslı güdük minare beş kenarlı bir kaide üzerine oturmaktadır. Gövdenin alt ve üst başları birer silme kuşağına sahiptir. Şerefe altı prizmatik üçgenlerle dolguludur. Son cemaat yeri ahşaptır. Taç kapı cephenin sol kenarına alınmış, cephe ortasına, mukarnaslı yaşmağa sahip, pencereli mihrap yerleştirilmiştir. Taç kapı ve mihrap beden duvarından hafifçe dışa taşkındır. Taç kapının basık kemerli açıklığı sivri kemerli yuva içine alınmış ve kenarlardan bordür kuşağıyla çerçevelenmiştir. Basıkkemer üzerinde inşa kitabesi yer almaktadır. Kapıya içerden bakıldığında, derin sivri kemer içerisindeki ahşap kanatların üzerinde kaş kemer görülmektedir. Minare kapısı da harimin bu köşesinde yer almaktadır. Harim duvarları sıvasızdır. Kubbe ve pencere kemerleri görülebilmektedir. Kubbeye geçiş pandantiflerle sağlanmıştır. Yan cephelerin ortalarında birer niş bırakılmıştır. Hafif dışa taşkın mihrap yedi kenarlı ve mukarnas yaşmaklı nişe sahiptir. mihrap üzeri Rumilerden oluşan bir alınlığa sahiptir. Ahşap minber ve kürsü yenidir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2320    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe