­ YAKAÖREN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yakaören Türbesi - Isparta

Adı Yakaören Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Yakaören Köyü
Adres Yakaören Köyü
Yapım Tarihi 17. yy.
Vakfiye
Genel Tanım Sekizgen kümbet, kubbe kasnağı sekizgen ve içten ve dıştan kubbelidir. Kubbe kurşun kaplamadır. Kümbetin giriş kısmında taç kapı sivri kemerli ve kenarlar yivlidir. Kapı dikdörtgen ve yuvarlak kemerlidir. Kitabe düşmüştür. Kümbetin etrafını köfke döşeme dolanır. Dört kenarda altta dikdörtgen, üstte sivri kemerli pencereler vardır.
Yapılan Onarımlar 1963 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Sekizgen kümbetin kubbeye geçişte yine sekizgen bir kasnak vardır. Duvarların dış yüzeylerinde sivri kemerler vardır. Giriş bölümü taş kaplıdır. Yüksek kör sivri kemer , altta dikdörtgen ve yuvarlak kemerli kapı taştır. Taç kapının etrafının yivli süslemesiz çerçeve çevreler. Yan duvarlardan dördünde altta dikdörtgen, üstte sivri kemerli birer pencere vardır. Duvarlar yaklaşık bir metre kalınlığındadır. İç harç sıvalıdır. Dışta kolayca işlenebilen yerel taş köfke kullanılmıştır. Selçuklu dönemi kümbetlerine benzeyen kümbetin taç kapıdaki kitabesi kaybolmuştur. Türbenin çevresi korunaklı ihata duvarı ile çevrelenmiştir. Giriş kapısı yaklaşık 150 cm yüksekliğinde ahşap kapı olup çift kanatlıdır. Yapının içinde pencerelerin üst seviyesinde yuvarlak kemerli kör nişler yer alır. İçerisinde İsmail Baba’ya ait sanduka bulunmaktadır. İsmail Baba’nın ölüm tarihinin H. 1026 yılı olduğu belirtilmektedir. Yapının tarihi de bu tarihle aynı olmalıdır.
Tescil Kararı İZMİR II no'lu K.T.V.K.B.K. 18.08.1989 Tarih ve 867 Sayılı Kararıyla Tesciline
Ekler Rapor, Fotograf, Harita