­ YALAKDERE VALİDE KÖPRÜ HÖYÜĞÜ ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Yalakdere Valide Köprü Höyüğü Arkeolojik Sit Alanı - Kocaeli

Harita No .
Mah. Köy - Mevkii Yalakdere
Adres Yalakdere-Karamürsel
Pafta Bursa G23.
Vakfiye
Genel Tanım Karamürsel ile İznik Gölü arasında Erken Osmanlı Dönemine ait Valide Köprü'nün 50 m.güneybatısında yalakderenin güneyinde ,Çınarlı Derenin kuzeyinde yer almaktadır. Karamürsel'den İznik Gölü kıyısında Boyalıca Köyü'ne Yalakdere ve Kızderbent üzerinden yüksek sırtı aşarak inen eski Osmanlı Kervan yolu güzergahında Valide Köprü Köyü yakınlarıdır. Valide köprü de bulunan çanak çömlek başka hiçbir yerde karşılaşılmayan bölge için yeni bir türdür. Buradaki çanak çömlek bol kum katkılı, astar ve açıksız kahverenği siyah tonlarda geometrik kazıma bezelidir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Karamürsel ile İznik Gölü arasında Erken Osmanlı Dönemine ait Valide Köprü'nün 50 m.güneybatısında yalakderenin güneyinde ,Çınarlı Derenin kuzeyinde yer almaktadır. Karamürsel'den İznik Gölü kıyısında Boyalıca Köyü'ne Yalakdere ve Kızderbent üzerinden yüksek sırtı aşarak inen eski Osmanlı Kervan yolu güzergahında Valide Köprü Köyü yakınlarıdır. Valide köprü de bulunan çanak çömlek başka hiçbir yerde karşılaşılmayan bölge için yeni bir türdür. Buradaki çanak çömlek bol kum katkılı, astar ve açıksız kahverenği siyah tonlarda geometrik kazıma bezelidir.
Tescil Kararı Bursa K.T.V.K.K.Nun 18.03.1998Tarih ve 452 Sayılı Kararı