­ YARIM KÜMBET (ALİMOĞLU KÜMBETİ | Kültür Portalı

YARIM KÜMBET (ALİMOĞLU KÜMBETİ - Bitlis

Adı YARIM KÜMBET (ALİMOĞLU KÜMBETİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-TAHTI SÜLEYMAN MAH.
Adres TahtıSüleyman Mahallesi
Vakfiye -
Genel Tanım Tahtı Süleyman Mahallesinde bulunan kümbet iki bölümden oluşmaktadır. Ahlata özgü (volkanik) kesme taşından yapılmış cenazelik kısmın üzerine yükselen gövde kısmı yarım kalmıştır. Muhtemelen XIII. yy' da yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kümbetin kaide kısmı 8.33 m. ebadında kare planlı yapılıp cenazeliğe doğu cephede bulunan yuvarlak bir kapıdan girilmektedir. Cenazelik kısmı aynalı tonozu ile örtülmüştür. Köşelerde ikişer üçgen pahla dört köşeden, önce on iki kenara geçilmekte ve birbirine geçmiş kırık hatlardan meydana gelmiş zencerek motifi ile bütün gövde altı çevrilmektedir. Bunun üzerine motifli ince profilli ikinci bir kuşak yer almakta ve silindirik gövdeye geçilmektedir. Yapının tamamlanamamış üst katına, kuzey cephedeki sahanlıklı ve iki taraflı merdivenlerle çıkılmaktadır. Gövde üzerinde dikey hatlı ve çok ince kabartmalı bordürler gövdeyi dikine bölümlere ayırmaktadır. Hasan Padişah ve Ulu (Usta Şakirt) kümbetlerinde görülen süslemelerle benzerlik taşımaktadır.
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2348    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi