­ YATAĞAN MEZARLIĞI VE YATAĞAN BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yatağan Mezarlığı ve Yatağan Baba Türbesi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Yatağan (Kasabası) Mahallesi
Adres Yatağan (Kasabası) Mahallesi Serinhisar İlçesi DENİZLİ
Pafta M22-c3-IV-
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Vakfiye
Genel Tanım Mezarlık, Yatağan-Acıpayam karayolu üzerinde, Yatağan çıkışında yer almaktadır. Mezarlık halen kullanılmaktadır. Mezarlığın tarihi ile ilgili kaynaklardan; M.1190 yılı sonrasında Denizli yöresindeki fetihlerde, Anadolu Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yöreye gönderilen Osman Bey Garbikaraağaç (Acıpayam) yöresini fethi için çalışmıştır. Bunlardan Osman Bey’in, savaşlarını yata yata kazanmasından dolayı Yatağan Baba lakabını almış ve bu mezarlıkta gömülerek adına türbe yapılmıştır. Türbede H.642 tarihi bu olayları doğrular niteliktedir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Mezarlık, Yatağan-Acıpayam karayolu üzerinde, Yatağan çıkışında yer almaktadır. Mezarlık halen kullanılmaktadır. Mezarlığın tarihi ile ilgili kaynaklardan; M.1190 yılı sonrasında Denizli yöresindeki fetihlerde, Anadolu Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yöreye gönderilen Osman Bey Garbikaraağaç (Acıpayam) yöresini fethi için çalışmıştır. Bunlardan Osman Bey’in, savaşlarını yata yata kazanmasından dolayı Yatağan Baba lakabını almış ve bu mezarlıkta gömülerek adına türbe yapılmıştır. Türbede H.642 tarihi bu olayları doğrular niteliktedir. Mezarlığın bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanması muhtemeldir. Çevresinde yer alan mezarlar, son yüzyıl içindeki tarihleri vermektedir. Ancak daha eski mezarların dikilitaş şeklinde olması, tarih düşülmemiş olması nedeniyle başka tarihlendirme yapmak mümkün olmamıştır. Türbesi halen ziyaret edilmektedir. Türbede Yatağan Baba, oğlu Murat ve hanımının mezarı bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 23.01.1991 gün ve 1755 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 4119    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Ağustos 2014 Pazartesi