­ YAYCI MEZARLIĞI | Kültür Portalı

YAYCI MEZARLIĞI - Iğdır

Adı YAYCI MEZARLIĞI
Harita No Doğubeyazıt İ.51.b.
Mah. Köy - Mevkii Yaycı köyü
Adres Yaycı köyü
Vakfiye
Genel Tanım Iğdır Ilı Merkez Yaycı Köyünde 20 Yüzyılın hemen başlarında kullanılmaya başlanan mezarlık. Doğu Anadolu Bölgesinde çokça bulunan 14-15 Yüzyıl Akkoyunlu-Karakoyunlu mezar geleneğinde yapılmıştır. Koç ve koyun başlı mezar taşlarının kullanıldığı mezarlıktır.
Yapılan Onarımlar onarım yapılamıştır.
Ayrıntılı Tanımı Iğdır İli merkezine 9 km uzaklıkta yer alan Yaycı Köyü içerisinde yer alan tarihi mezarlık. Kars - Iğdır Karayolunun sağ tarafında genişçe bir alana yayılmıştır. Koç ve koyun heykelli mezar geleneğinin devamı niteliğinde olan bu mezarlıkta en eski şahide taşı Hicri 323 (Miladi 1905) tarihli, en yeni olanında ise Hicri 1374 (Miladı 1955) tarihi okunmaktadır. Şahide taşları ile heykellerin tamamı yöresel tüf taşından yapılmıştır. Bu mezarlıkta bulunan mezar taşları Iğdır İli Karakoyunlu İlçesinde bulunan Tarihi mezarlıktaki koç-koyun şeklinde yapılmış olan mezar taşları ile benzer özelliklere sahiptir. Şehide taslarının üzerinde okunan Hicri tarihlere göre bu mezarlık 1900 yılının hemen başlarında kullanılmaya başlanılmıştır.
Tescil Kararı Erzurum K.V.K.B.K ONAYI NO: 24/ 11/2005 gün ve 218 sayılı kararı