­ YAYLA İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

Yayla İstasyon Binası - Bilecik

Adı Yayla İstasyon Binası
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Başköy-Yayla Mevkii
Adres Merkez/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Merkez İlçesi, Başköy Köyü sınırları içerisinde, Yayla Mevkii’nde bulunan, mülkiyeti TCDD’ye ait olan, İstasyon Binası olarak kullanım görmüş yapıdır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Kuzey güney doğrultuda dikdörtgen plan şemasına sahip yapı hakim bir tepede iki katlı olarak inşa edilmiştir. Kırma çatılı, Marsilya kiremit ile örtülüdür. Günümüzde çatı kiremitleri değiştirilmiş, eski kiremitler üzerinde MARSEILLE ve ESKİŞEHİR KILIÇOĞLU 1949 yazılı olup bu kiremitler etrafa atılmıştır. Çatı kısmında bir adet baca bulunmaktadır. Yapının doğu cephesi; al katta basık kemerli bir adet ahşap kapı mevcut olup yan kısımları silme ile hareketlendirilmiştir. Alt kısımda üç, üst kısımda ise dört adet basık kemerli pencere yer almaktadır. Bu pencerelerin kemer ortalarında kilit taş olup kenarları silme ile hareketlendirilmiştir. Pencere denizlikleri taştandır. Bu cephede yer alan beş adet pencerenin içi tuğla ile örülerek kapatılmıştır. İki kat arasında profilli kat silmesi mevcuttur. Yapının batı cephesi; alt katta basık kemerli iki kapı bulunmaktadır. Bu kapıların kemer ortaları kilit taşlı olup kenarları silme ile hareketlendirilmiştir. Alt kat kısmında bir, üst kat ise dört adet basık kemerli pencere yer almakta ve bu pencerelerin kemer ortaları kilit taşlı, kenarları silme ile hareketlendirilmiştir. Pencere denizlikleri taştandır. Pencere ve kapılar tuğla ile örülerek kapatılmıştır. İki kat arasında profilli kat silmesi mevcuttur. Yapının kuzey cephesi; alt katta basık kemerli içi tuğla ile doldurulmuş bir adet kapı yer almaktadır. Bu cephenin alt katında bir, üst katında ise basık kemerli iki adet pencere yer almaktadır. Üst kat penceresinin içi tuğla ile örülmüştür. Pencere denizlikleri taştandır. Yapının güney cephesi; alt katta bir, üst katta ise iki adet içi tuğla ile örülmüş basık kemerli pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerin kemer ortaları kilit taşlı olup yanları silme ile hareketlendirilmiştir. İki kat arasında profilli kat silmesi mevcuttur.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 563    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi