­ YAZILI KAYA | Kültür Portalı

Yazılı Kaya - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Şamlar Mahallesi
Adres Kuş Köprü Başı Elmasiye Caddesi üzerindedir
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Elmasiye caddesi üzerindeki şelalenin bulunduğu ana kaya bloğunun doğusundaki kaya yüzeyine kazınarak yapılmış bir vakfiyedir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Amasya Bayezid Paşa Camiisinin orijinal vakfiyesinin ana kaya bloğuna oyulmuş bir özetidir. Arapça olarak 300x110 cm ebatlarında 8 yatay satır halinde, satır araları cetvelli olarak yazılmıştır. Yazılış tarihi H.820 M.1418 tarihlidir. Bayezid Paşa İmaretinin kayaya yazılmış Vakfiyesinin özeti; ‘Rumcuk, Dadı, Kalud, Ovacık ve Bacur köylerinin tamamı; Doğan Obası’nın yedide dört hissesi; Süveyda’nın hepsi; bütün hukukıyle Hacı Yusuf Bağı; Faray’ın hisseleri; Hacı Şadgeldi adıyla bilinen Hamam; Boyacı Bağı; Kükülüs nahiyesinde bir tarla; Eyfasil ‘de bir tarla; Amasya dışında onbeş dükkan; Ulubağ, Sığır Kurusu ve Şeyh Ali Bağlarının hepsi ki, bütün bunlar, Çalak Nahiyesine bağlıdır; Çadırkoz Nahiyesinde iki parça tarla Hamzapançesi Nahiyesinde bulunan iki bölük arazi; Vergeti’de bir arsa; Kağıthane Bağı;Tutparası, Avlagu ve Çekler’de birer tarla; Celal Değirmeni yakınlarında bir tarla; İbrahim Bey tarlaları; Tüderkan’da bir tarla; Kayaparası’nda adı geçen değirmenin çevresindeki bir ziraat arazisinin tamamı; zikri geçen değirmenin dörtte bir payı ve yine onun dörtte üç hissesi; Meydandaki tarlanın üç parçasının hepsi; iki Şarabhane ve iki Şırahane; Kibrithane Mahallesindeki konutun bütün hakları ki, bunların da hepsi Amasya dışındadır. İşte bütün bunları, adı geçen vakıf, Vezir Bayezid Paşa - gölgesi uzun olsun-,820 (1418) senesinin Zilhicce (Ocak) ayı ortalarında vakfetmiştir.
Orjinal Kullanım Vakfiye
Bugünkü Kullanımı Vakfiye
Önerilen Kullanım Vakfiye

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1397    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı