­ YAZMACILAR (BASKICILAR) HANI | Kültür Portalı

Yazmacılar (Baskıcılar) Hanı - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım yazmacılar Hanı
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kabe-i Mescit Mahallesi, Boyahane Sokağı'nda yer alan hanın kesin inşa tarihini veren bir kitabesi bulunmamaktadır. Şehir içi hanlarının üretime yönelik hanlar grubundan olan yapıda yakın tarihe kadar yazma imalatı yapıldığından, iç mekanları yazma imalatına uygun şekilde düzenlenmiştir. Doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı, açık avlulu ve iki katlı bir yapıdır. Yola bakan kuzey cephenin ortasında yer alan kapının sağında ve solunda yer alan dükkanlar, yuvarlak kemerli kapılarla dışarı açılırlar. Birinci katta güneyde yer alan dikdörtgen çerçeveli bir kapı ve üç pencereyle avluya açılan beş oda dışında oda bulunmamaktadır. Avlunun doğusunda ve kuzeyinde yer alan merdivenlerle çıkılan ikinci katta avlu üç yönden revaklarla kuşatılmıştır. İkinci katta kuzey ve güneyde sekizer, batıda dört ve doğuda bir oda, revaklara açılmaktadır. Üst kat odalarının içine taş malzemeden boya havuzları yerleştirilmiştir. Güney ve kuzey cephelerde üst kısımda bir sıra pencere dizisine yer verilmiştir. Bütün birimlerin üzeri ahşap konsollu düz tavanla örtülmüştür. Moloz taş, tuğla, ahşap ve kerpiç kullanılarak inşa edilen hanın kuzey cephedeki yola açılan dükkanların kemer ve sövelerinde kesme taş kullanılmıştır (Gündoğdu V.D, 2006).