­ YEDİGÖZ KİLİSE KALINTISI | Kültür Portalı

YEDİGÖZ KİLİSE KALINTISI - Osmaniye

Adı YEDİGÖZ KİLİSE KALINTISI
Mah. Köy - Mevkii
Adres Dereobası Köyü’nün güney –doğusunda bulunan ve Yedigöz mevkii olarak adlandırılan kayalık bir tepenin yamacında orman içinde bir kilise kalıntısı tespit edilmiştir
Vakfiye
Genel Tanım Dereobası Köyü’nün güney –doğusunda bulunan ve Yedigöz mevkii olarak adlandırılan kayalık bir tepenin yamacında orman içinde bir kilise kalıntısı tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Osmaniye İli, Derobası Köyünün Güneydoğusunda bulunan ve yedi göz mevkii olarak adlandırılan kayalık bir tepenin yamacında orman içinde bir kilse kalıntısı tespit edilmiştir. Yedigöz pınarı yakınında bulunan kilse kalıntısı doğu-batı uzantılı olup doğu duvarı yaram daire şeklinde dışarı çıkmıştır. Güney duvarı dışına bitişik küçük bir yarım daire ek birimi bulunmaktadır. Tek nefli yapının güney duvarına bitişik şapel bulunmaktadır. Yapının mevcut ebetı15.90mx 8.40m dır. Yapı temeli büyük kesme blok taşlarla örülmüş olup üst duvarları kesme taş ve moloz taş örgü şeklindedir. Yapının dışında kuzeyinde bağlantılı duvarlar uzanmaktadır. Yapının batısında başka bir birimine ait olan çift sıra tuğla örülü su kemeri altından pınar akmaktadır Yapı Erken Orta Çağ özellikleri göstermekle birlikte ortaçağ boyunca ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de tadilatlar ile kullanılmış olmalıdır.