­ YEL DEĞİRMENİ | Kültür Portalı

Yel Değirmeni - Balıkesir

Adı Yel Değirmeni
Mah. Köy - Mevkii Karakol köyü
Adres Merkez karakol Köyü
Pafta I19b23c Pa
Vakfiye
Genel Tanım 1850 yılında 5 adet olarak yapılmış dördü ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılmıştır. Günümüze ulaşan bir tanesi 1,75 cm yüksekliğinde taş örme kaide üzerine oturtulmuş ahşap bir öğütme mekânından oluşmaktadır. Öğütme mekânına çıkan merdiven aynı zamanda rüzgârın esiş yönüne göre öğütme mekânını dolayısıyla kanatların 360 derece döndürmesini sağlamaktadır. Böylece her yönden esen rüzgardan istifade edilmektedir. Öğütme Mekanında bulunan 40 cm çapında 5 m uzunluğundaki ağaç milin ucuna kantlar monte edilmiştir. Değirmen bu özellikleri ile ilimizde ünik bir eserdir. Kaynak: 2010 yılında Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü' nce hazırlanıp İl Özel İdaresince bastırılan Kültür Envanteri kitabından alınmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1,75 cm yüksekliğinde taş örme kaide üzerine oturtulmuş ahşap bir öğütme mekânından oluşmaktadır. Öğütme mekânına çıkan merdiven aynı zamanda rüzgârın esiş yönüne göre öğütme mekânını dolayısıyla kanatların 360 derece döndürmesini sağlamaktadır. Böylece her yönden esen rüzgardan istifade edilmektedir. Öğütme Mekanında bulunan 40 cm çapında 5 m uzunluğundaki ağaç milin ucuna kantlar monte edilmiştir. Değirmen bu özellikleri ile ilimizde ünik bir eserdir.
Tescil Kararı BKTVKK’nun 11/05/2000-7864 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2412    Eklenme Tarihi : 16 Temmuz 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi