­ YENİ CAMİ | Kültür Portalı

YENİ CAMİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Mimar Sinan Mah. Yeni Cami Sok. Merkez
Adres Mimar Sinan Mah. Yeni Cami Sok. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı İl Müftülüğü
Yapım Tarihi 1168 H. / 1754 M.
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe 1) Devlet-i garra zaimanında bir ehl-i salih / yani el-Hacc Mehmed bu li Hakk-ı hayrata yol 2) Hakk içün bu cami etdi hulus ile bina / oldu derhalde bu hürmetle şayan duhul 3) Pür sefa olup cemaat söyledi tarihini / lutf- u rahmetle ide bu mescidi Mevla kabul
Vakfiye 1) Devlet-i garra zaimanında bir ehl-i salih / yani el-Hacc Mehmed bu li Hakk-ı hayrata yol 2) Hakk içün bu cami etdi hulus ile bina / oldu derhalde bu hürmetle şayan duhul 3) Pür sefa olup cemaat söyledi tarihini / lutf- u rahmetle ide bu mescidi Mevla kabul
Genel Tanım Cami enine dikdörtgen planlı, kırma çatılı ve tek minarelidir. Taş temel üzerine kerpiç duvarlı, şimdiki sıvası beton kum olan bir yapıdır. Kitabesi bulunan cami gösterdiği özellikler bakımından 17. yy sonu ile 18. yy başlarına tarihlenmektedir. Cami bu zaman zarfında dönem özelliği de kazanan bir takım eklentilerle günümüze özgünlüğünü koruyarak gelebilmiştir. Kuzey cephede bulunduğu varsayılan asıl giriş cephesinin yapılan ek iki kat nedeniyle değiştiği ve batı cepheye alındığı, yine kuzeybatı cephede bulunan minarenin sonradan eklendiği görülmektedir. Bulunduğu dar sokağa paralel devam eden ve kuzey cephe duvarıyla sonlanan küçük bir avlusu mevcuttur. Camiye batı cepheden minare kaidesinin hizasında yapılan küçük bir sundurma ile kapatılan ayakkabılıktan basık taş kemerli kapıdan girilir. Girişin solundan merdivenlerle mahfile çıkılmaktadır. Enine dikdörtgen iç hacim düz ahşap tavanlı olup, tavan merkezinde altıgen bir form içinde yalancı kündekari ahşap işçiliği görülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami enine dikdörtgen planlı, kırma çatılı ve tek minarelidir. Taş temel üzerine kerpiç duvarlı, şimdiki sıvası beton kum olan bir yapıdır. Kitabesi bulunan cami gösterdiği özellikler bakımından 17. yy sonu ile 18. yy başlarına tarihlenmektedir. Cami bu zaman zarfında dönem özelliği de kazanan bir takım eklentilerle günümüze özgünlüğünü koruyarak gelebilmiştir. Kuzey cephede bulunduğu varsayılan asıl giriş cephesinin yapılan ek iki kat nedeniyle değiştiği ve batı cepheye alındığı, yine kuzeybatı cephede bulunan minarenin sonradan eklendiği görülmektedir. Bulunduğu dar sokağa paralel devam eden ve kuzey cephe duvarıyla sonlanan küçük bir avlusu mevcuttur. Camiye batı cepheden minare kaidesinin hizasında yapılan küçük bir sundurma ile kapatılan ayakkabılıktan basık taş kemerli kapıdan girilir. Girişin solundan merdivenlerle mahfile çıkılmaktadır. Enine dikdörtgen iç hacim düz ahşap tavanlı olup, tavan merkezinde altıgen bir form içinde yalancı kündekari ahşap işçiliği görülmektedir. Tavanın köşelikleri istiridye kabuğu formludur. Tavandan beden duvarına geçişlerde sıva üzerine yapılmış mahfil katında devam etmeyen, geometrik birbirine zencirek motifi ile bağlanarak geçen geometrik kartuşlar içinde soyut ve realistik bitkisel bezemeli kompozisyonlar görülmektedir. Bu bezemeler altında yuvarlak formlar içinde hat yazılar ( halife isimleri) bulunmaktadır. Bu bezeme grubunun hemen altından duvar içe doğru derin bir korniş yapmaktadır. Kornişin hemen altından yine simetrik olarak birbirini takip eden sıva üstüne boyalarla yapılmış olan kartuş formlarının içinde ayetler yazılmıştır. Mihrap alçı malzemeli olup dikdörtgen formludur, mihrap nişi oldukça derin tutulmuş olup iç tepeliği neredeyse küçük bir kubbe yapacak forma yaklaşmıştır. Bezemezsiz sade tutulan mihrap özgündür. Minber özelliksiz olup, büyük ihtimalle yenilenmiştir. Vaaz kürsüsü orijinal olup ahşap üzeri alçı sıvalıdır. Cami doğu cephede altlı üstlü yerleştirilmiş altı adet ile güney cephede dört adet pencere ve mihrap tepeliğinde bulunan vitraylı fil gözü pencere ile batı cephede üç adet üst iki adet alt pencere ile aydınlatılırken, kuzey cephede mahfildeki pencereler mevcudiyetlerine korumakla birlikte önüne yapılan ek yapı nedeniyle işlevsizdir. Duvar kalınlığı yaklaşık 80-90 cm’ye varan cami pencereleri çift kanatlı olarak yapılmıştır. Dıştan lokma demirle korumalıdır. Mahfili sekiz adet ahşap direk üzeri yastıklarla tavana bağlı olarak taşınırken, mahfil altında direkler birbirine yalancı bursa tipi kemerlerle bağlanmıştır. Küçük mahfil balkonu, içeri doğru bir basamak yaparak ikiye ayrılmaktadır. Kuzey cephenin dış duvarında, kadınlar mahfiline giriş yapan bir kapı konulmuş olup, giriş kapısında olması muhtemel kitabe bu duvara monte edilmiştir. Kitabesinde: 1) Devlet-i garra zaimanında bir ehl-i salih / yani el-Hacc Mehmed bu li Hakk-ı hayrata yol 2) Hakk içün bu cami etdi hulus ile bina / oldu derhalde bu hürmetle şayan duhul 3) Pür sefa olup cemaat söyledi tarihini / lutf- u rahmetle ide bu mescidi Mevla kabul yazmaktadır Son mısrasında ebced hesabı ile H. 1168 tarihi (M. 1754) tarihi düşürülmüştür. (Lutf ve rahmetle ide bu mescidi Mevla kabul)
Tescil Kararı 03.08.2009 - 4327

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2880    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma