­ YENİ (MAHKEME) CAMİİ MİNARESİ | Kültür Portalı

YENİ (MAHKEME) CAMİİ MİNARESİ - Sivas

Yaptıran Alime Hatun
Yapım Tarihi İlk camii 1770 (1184) Bugünkü Camii 1940-45
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Mahkeme Çarşısı yer alan camiinin ilk binası Sivas’ın ileri gelenlerinden Selim Ağa’nın eşi Alime hanım tarafından 1770 senesinde yaptırılmıştır. Bu camii 1940 yılında minaresi korunmak suretiyle yıkılmış ve yerine 1945 yılında şimdiki betonarme camii yaptırılmıştır
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1900, 1940-45, 2008 yıllarında onarımı yapılmıştır. 2008 yılında tamamlanan onarımında sıva raspası yapılmış, son cemaat yeri kaldırılmış, çatı örtüsü değiştirilmiş, minarede taş temizliği yapılmış, caminin kapı-pencere doğramaları yenilenerek, çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Eski eser özelliği olmayan bugünkü Yeni Cami’nin kuzeybatı köşesine bitişik olarak, kesme taştan inşa edilen bir minaresi bulunmaktadır. Yolun dolması nedeniyle minare kaidesi çukurda kalmıştır. Yerden 1.00 m. yüksekliği olan kare kaidesinin bir kenarı 2.30 m.dir. Kaideden gövdeye geçiş; köşeler pahlanarak sağlanmış, yarım silindir biçimindeki taş bilezikten sonra silindirik kalın ve kısa gövde yükselmektedir. Yarım silindir bir bilezikten sonra profilli kesme taş şerefe altına sahiptir. Şerefe korkuluğu demirdendir. Petek üzeri kurşunla kaplı ve sivri külahlıdır. Minare kaidesinde yer alan onarım kitabesine göre ilk yapılan camiinin Hicri 1318 (M. 1900) yılında Hacı Fatıma Hanım tarafından onarıldığı anlaşılmaktadır.
Tescil Kararı 21.1.1983-A. 4053
Yayın Dizini UZUNÇARŞILIOĞLU, İ. Hakkı, R. Nafiz, Sivas Şehri, İstanbul Devlet Matbaası 1928, s. 138-139.