­ YENİ HAMAM | Kültür Portalı

Yeni Hamam - Adana

Harita No 16 M III-16 N IV
Mah. Köy - Mevkii Sarıyakup Mahallesi
Adres Sarıyakup Mahallesi 34 Sokak Seyhan
Yaptıran Musa Balıoğlu Mustafa Bey
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen hamam soyunmalık,ılıklık,sıcaklık ve tezhin merkezinden oluşmakta olup halen fonksiyonunu devam ettirmektedir.Kemerli giriş mahallinden sonra hamamın soyunmalık mahalline girilmektedir.Soyunmalık mahallinde betonarme tadilat yapılarak soyunma sedirleri ile betonarme kolonlar üzerine oturan asma kat ilave edildiği,bu tadilatlar sonucu mahallin kubbeyi taşıyan köşe kemerinin yıkılarak tahrip edildiği,bunun sonucu ve diğer sebeplerden dolayı soyunmalık mahallini dış cephe duvarının dışa sehin yaptığı görülmektedir.Soyunmalık mahalli murabba plana göre yapılmıştır.Kubbe köşe kemerler vasıtasıyla yükseltilerek inşa edilen sekizgen kambura oturmaktadır.Soyunmalık mahallinden sonra üzerinde tepe ışıklıkları olan kubbelerle örtülen ,içinde hela ve yıkanma mahalli bulunan ılıklık mahalline geçilmeltedir.Ilıklık mahallinden sonra kalın taş duvarlarla örülmüş sekizgen plandan oluşan sıcaklık mahalline geçilmektedir.Sıcaklık mahallinde orta kubbe sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır.Sekizgen kenarlarında kemerli gömme yıkanma nişlerinin oluşturduğu,6 adet olan bu yıkanma nişlerinden birinin giriş bölümü 5 tanesini yıkanma nişi olarak,diğer 2 nişin yanlarına 2 yıkanma mahalli ilave edilerek daha büyük boyutlarda kullanıldığı görülmektedir.Sıcaklıkta bu 2 nişle birlikte kullanılan mahallerde üzerinde tepe ışıkları bulunan kubbeler yerleştirilmiştir.Sıcaklık mahallinin ortasında mermer kaplamalı sekizgen bir dinlenme kaidesi bulunmaktadır.Ayrıca sıcaklık mahallinin bitişinde su deposu,ve tezhin merkezi yer almaktadır.Hamamın boyutları itibariyle Adana'da mevcut eski hamamların en büyüğü en görkemlisi olduğu gözlenmektedir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: 1992 yılında restorayson uygulaması gerçekleştirilen yapı 1998 Adana depreminde ağır hasar görmüştür ve kullanılmamaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2434    Eklenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi