­ YENİ KAPLICA | Kültür Portalı

Yeni Kaplıca - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kükürtlü Mahallesi
Adres Kükürtlü Mahallesi Yeni Kaplıca Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Rüstem Paşa
Genel Tanım Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1552 yılında yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1552 yılında yaptırılan Yeni Kaplıca'nın soğukluk kısmı, birbirinden kemerle ayrılan 12 metre çapında iki kurşun kaplı büyük kubbe ile örtülüdür. Tuvaletlerin açıldığı ılıklık kısmının üzerinde ise tek kubbe ve bunun yanında iki yarım kubbe bulunmaktadır. Sıcaklık kısmı, üzeri bir kubbe ile örtülü sekizgen bir yıldız şeklinde olup, yanlardaki eyvanlar birer kemerle orta mekana açılmaktadır. Yeni kaplıca'da sıcaklık kısmının ortasında büyük bir havuz bulunmaktadır. Sıcak su, aslan ağzı şeklinde bir taştan ufak bir havuza, oradan da büyük bir havuza akmaktadır. Aslan ağzının iki tarafı mozaik, bütün duvarlar ise çini kaplıdır. Çini ve kurnalar Timurtaş Paşa Hamamı'ndan satın alınarak kullanılmıştır. Ilıklık ve sıcaklık arasında, havuza çok sıcak su aktığından "Eşek terleten" adı verilmiştir. Kagir binaya sonradan eklenen ahşap binalarda otel odaları yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3552    Eklenme Tarihi : 28 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Eylül 2014 Pazartesi