­ YENİDOĞAN-GÜLTEPE NEKROPOLÜ ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Yenidoğan-Gültepe Nekropolü Arkeolojik Sit Alanı - Kocaeli

Adı Yenidoğan-Gültepe Nekropolü Arkeolojik Sit Alanı
Envanter No .
Harita No .
Adres Yenidoğan Gültepe Mahallesi
Vakfiye
Genel Tanım Kocaeli ili, İzmit ilçesi, Yenidoğan Mahallesinde,ı.Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilen bölge, Genç Bizans Dönemine Tarihlenen mezarlık alanını da içermektedir. Nikomedia kentinin kuzey NekropolüKınalı- Sakarya otobanı yapılışı esnasında 1990 yılında ortaya çıkarılmıştır.Alanda Helenistik Roma ve Bizans mezarları tespit edilmiştir. Bu alandaki Bizans Mezarları İçinde fresko tekniğinderesimlenmiş doğa ve hayvan temalı resimler tespit edilmiştir.Aynı alanda ortaya çıkarılan 11.yy büyük bir kilise ve müştemilatlar ki bunların dini okul ve ve lojman olması muhtemeldir. Aynı alanın doğu kenarında haç planlı küçük bir kilise temelleride ortaya çıkarılmıştır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı .