­ YERKUYU KÖYÜ AŞAĞI CAMİİ TEKKESİ | Kültür Portalı

YERKUYU KÖYÜ AŞAĞI CAMİİ TEKKESİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Yerkuyu Köyü / Ilgaz
Adres Yerkuyu Köyü / Ilgaz/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Ilgaz İlçe Müftülüğü
Yapım Tarihi H.1241 / M.1826
Vakfiye -
Genel Tanım Aşağı Camii veya Tekke Camii olarak anılmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu 20/6/1987 gün ve 3373 sayılı kararıyla camiyi tescile değer bulmamış ancak tavan göbeği ile alçı işçilikli pencerelerinin yeni yapılacak camide kullanılmasını tavsiye etmiş, bitişiğindeki mezarlığı tescil etmiştir. Bunun sonucunda Eski Cami yıkılarak yerine yeni bir camii yapılmıştır. Günümüzde eski caminin sadece tuğla örgülü minaresi ayaktadır. Mezarlık; Yerkuyu Türbesi, Kırkevliya Başkanı veya Tekke olarak isimlendirilmektedir. Yüksek Kurul Kararında da belirtildiği gibi caminin güney cephesinde yer alan mezarlık (Tekke) günümüze kadar bazı değişikliklere uğrayarak korunmuştur. 1990’lı yıllarda, dıştan 2 m. içten 1 m. yüksekliklerinde, 50 cm. kalınlığında kuru sistem örülmüş moloz taş duvarla 8,50 X 8,80 m. boyutlarında çevrili üstü açık bir mekanda yer almaktayken, günümüzde üzeri kare planlı dikdörtgen planlı, yuvarlak kubbeli bir yapı ile kapatılmıştır. İçerisinde yine 1990’lı yıllarda üçünün baş ve ayak taşları ahşap, ikisinin taş olan beş tane mezar var¬dır. Birisinin üzerinde altı satırlık bir yazı ve 1241 tarihi okunmaktadır. Günümüzde ise bu mezar taşları yerinden sökülerek beton sandukalar yapılmış, modern alfabe ile yazılar yazılmıştır. Sökülen taşlar ise yapının içinde mezarların baş kısımlarında durmaktadır. Tekkenin tarihçesi ile ilgili başka bir belge ve bilgi yoktur. Köy sakinlerince; deli olanların ve kısmi felç geçirenlerin ziyaret ettikleri, isteyenlerin bir gece kaldıkları veya dua edip gittikleri ve şifa buldukları söylenmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Aşağı Camii veya Tekke Camii olarak anılmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu 20/6/1987 gün ve 3373 sayılı kararıyla camiyi tescile değer bulmamış ancak tavan göbeği ile alçı işçilikli pencerelerinin yeni yapılacak camide kullanılmasını tavsiye etmiş, bitişiğindeki mezarlığı tescil etmiştir. Bunun sonucunda Eski Cami yıkılarak yerine yeni bir camii yapılmıştır. Günümüzde eski caminin sadece tuğla örgülü minaresi ayaktadır. Mezarlık; Yerkuyu Türbesi, Kırkevliya Başkanı veya Tekke olarak isimlendirilmektedir. Yüksek Kurul Kararında da belirtildiği gibi caminin güney cephesinde yer alan mezarlık (Tekke) günümüze kadar bazı değişikliklere uğrayarak korunmuştur. 1990’lı yıllarda, dıştan 2 m. içten 1 m. yüksekliklerinde, 50 cm. kalınlığında kuru sistem örülmüş moloz taş duvarla 8,50 X 8,80 m. boyutlarında çevrili üstü açık bir mekanda yer almaktayken, günümüzde üzeri kare planlı dikdörtgen planlı, yuvarlak kubbeli bir yapı ile kapatılmıştır. İçerisinde yine 1990’lı yıllarda üçünün baş ve ayak taşları ahşap, ikisinin taş olan beş tane mezar var¬dır. Birisinin üzerinde altı satırlık bir yazı ve 1241 tarihi okunmaktadır. Günümüzde ise bu mezar taşları yerinden sökülerek beton sandukalar yapılmış, modern alfabe ile yazılar yazılmıştır. Sökülen taşlar ise yapının içinde mezarların baş kısımlarında durmaktadır. Tekkenin tarihçesi ile ilgili başka bir belge ve bilgi yoktur. Köy sakinlerince; deli olanların ve kısmi felç geçirenlerin ziyaret ettikleri, isteyenlerin bir gece kaldıkları veya dua edip gittikleri ve şifa buldukları söylenmektedir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 20.06.1987 - 3378

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3977    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Şubat 2014 Salı