­ YEŞİL CAMİ | Kültür Portalı

Yeşil Cami - Bursa

Yaptıran Çelebi Sultan Mehmet
Yapan Hacı İvaz Pşa
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Yeşil Cami erken Osmanlı mimarisinin en başta gelen yapılarından biri, Bursa’nın ise en güzel eseridir. Cephe mermerdir. Süslü dört pencere, iki ufak mihrapçık ve dört korkuluklu niş görülmektedir. Pencere söveleri stalaktitli ve kemer aynaları geçme Rumilidir. Pencere etrafında bir kısmı kısmen yarım bırakılmış yazılar görülmektedir. Ana kapının etrafı rumili zengin stalaktitli ve basık kemerlidir, yazı dizisi hadistir. Yer yer çiçek dizisi ve spirallerle dekorlanmıştır. Dış yüzler mermer ve küfeki taşlarıyla kaplanmış, kemer aynalarının her biri ayrı kabartma bitki motifleri ile süslenmiştir.
Yapılan Onarımlar 1552-1950 yılları arasında yaklaşık 20 onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yeşil semtinde Bursa ovasına bakan tepede, yapımı 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmed döneminde başlayan Yeşil Cami, Sultan’ın vefatı dolayısıyla son cemaat yeri bitirilemeden 1424 yılında II. Murad tarafından tamamlanmıştır. Ters T planında camilerden olan Yeşil Cami’nin mimarı Hacı İvaz Paşa, nakkaşları ise Ali bin İlyas ve Mehmed el Mecnun’dur. Yeşil Cami erken Osmanlı mimarisinin en başta gelen yapılarından biri, Bursa’nın ise en güzel eseridir. Cephe mermerdir. Süslü dört pencere, iki ufak mihrapçık ve dört korkuluklu niş görülmektedir. Pencere söveleri stalaktitli ve kemer aynaları geçme Rumilidir. Pencere etrafında bir kısmı kısmen yarım bırakılmış yazılar görülmektedir. Ana kapının etrafı rumili zengin stalaktitli ve basık kemerlidir, yazı dizisi hadistir. Yer yer çiçek dizisi ve spirallerle dekorlanmıştır. Dış yüzler mermer ve küfeki taşlarıyla kaplanmış, kemer aynalarının her biri ayrı kabartma bitki motifleri ile süslenmiştir. Ana kapıdan dehlize geçilir. Yanlarda ikişer sütunun bulunduğu başlıklarının antik kalıntılardan olduğu görülen bu saha iki yanda kanat odalarına kadar uzanır. Merkez kubbesinin iki yanında ise iki müezzin mahfili vardır. Bunlar çini ile kaplıdır, yukarı mahfil muhteşem çini dekorasyonuna sahiptir, korkuluğu ayrıca bir çini harikasıdır. Merkez kubbenin örttüğü bölümün duvarları kurşuni mermer plakalarla kaplıdır. Bu kubbe, mihrap kubbesine mermerden kemerle bağlanmıştır. Bu kemerin ortasında kilit taşı büyük ve geçme geometrik kabartma motiflerle bezenmiştir, merkez kubbede sekizgen bir fener yer almaktadır. Merkez kubbenin altında sekizgen havuzun içindeki yekpare beyaz mermerden oyma fiskiye, camiye ayrı bir güzellik katmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA BEDRİ YALMAN / BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2202    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2014 Salı