­ YEŞİL TÜRBE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Yeşil Türbe Çeşmesi - Bursa

Adı Yeşil Türbe Çeşmesi
Mah. Köy - Mevkii Yeşil Mahallesi
Adres Yeşil Mahallesi Yıldırım/Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeşil Türbenin yol üzerindeki bahçe duvarına gömülüdür. Çeşmenin mermer gömme bir yalağı, mermer bir aynası olup, alında taslık olduğu tahmin edilen bir boşluk bulunmaktadır. Tabandan ayna üstüne kadar taş duvar olarak devam eden yan duvarların üstüne tuğla işlenmiştir. Tuğla taş karışımı bir kemerle çeşmenin üstü örülmüştür. Çeşme eski halinde kubbe yoktur. Bahçe duvarı bile çeşmenin bir tarafından yarısında bitmektedir. Sonradan yapılan bahçe duvarı onarımı esnasında hem duvarlar yükseltilmiş, hem duvarlara demir parmaklık konmuş, hem de çeşmeye kubbe ilave edilmiştir.
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER