­ YEŞİLIRMAK KÖPRÜSÜ ( HIDIRLIK KÖPRÜSÜ ) | Kültür Portalı

Yeşilırmak Köprüsü ( Hıdırlık Köprüsü ) - Tokat

Yaptıran Hamid bin Ebu'l Kasım bin Ali el-Tusî
Yapım Tarihi H.648 M.1250
Genel Tanım Köprü
Yapılan Onarımlar Periyodik Olarak Devamlı Restorasyon Görmüştür
Ayrıntılı Tanımı Yeşilırmak Köprüsü Tokat şehir merkezinin kuzeyinde, Karadeniz'i Tokat üzerinden Orta Anadolu'ya bağlayan menzil yolu üzerinde yer almaktadır. Batı yöndeki kitabe köşkündeki beş satırlık kitabesine göre; II.İzeddin Keykavus, Rükneddin Kılıçarslan ve Alaeddin Keykubat'ın ortak hükümdarlığı döneminde Hamid bin Ebu'l Kasım bin Ali el-Tusî tarafından, H.648(M.1250) yılında inşa ettirilmiştir. Bu kitabenin altında yer alan iki satırlık ikinci bir kitabe daha bulunmaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda uzanan köprü, beş ayak üzerine oturan dört sivri kemer gözlüdür. 151 m. uzunluğunda olan köprünün her iki kenarında yaklaşık 50 cm yüksekliğinde korkuluklar yer almaktadır. Doğu yönde üçgen formlu selyaranlar, batı yönde ise yarım yuvarlak formlu topuklar bulunmaktadır. Yeşilırmak Köprüsü'nün tamamı düzgün kesme taştan inşa edilmiştir (Aksulu,1994; Mercan-Ulu,2003)
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü