­ YEŞİLTEPE ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

YEŞİLTEPE ARKEOLOJİK SİT ALANI - Osmaniye

Adı YEŞİLTEPE ARKEOLOJİK SİT ALANI
Adres Yeşiltepe Mahallesi Kadirli
Genel Tanım I. Derece Arkeolojik Sit Alanı
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeşiltepe Arkeolojik Sit Alanı, Yeşiltepe mezarlığı olarak bilinen mezarlığın karşısında yer almaktadır. 138 ada, 15 parsel üzerinde betonarme ve kültür varlığı niteliği taşımayan bir adet konut yapısı tespit edilmiştir. Parsel üzerinde yapılan yüzey gözlemlerinde, parselin güney sınırına paralel uzanan doğu-batı yönlü bir su kanalı izi tespit edilmiştir. Bu su kanalı, literatüre geçmiş olan aguaductlerden farklı olarak yüzeyde eksi kotlu olup genişliği de oldukça dardır. Bu yapısıyla aguaductlerden çok kentsel doku içerisinde kalan sokakların yağmur suyu drenaj kanallarını anımsatmaktadır Anacak yüzey gözlemlerinde kanal çevresinde herhangi bir kentsel doku izine rastlanmamıştır. Yine parselin güney sınırında bir kaya mezarı tespit edilmiştir.