­ YİĞİTBAŞ MESCİDİ VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

YİĞİTBAŞ MESCİDİ VE HAZİRESİ - Manisa

Adı YİĞİTBAŞ MESCİDİ VE HAZİRESİ
Mah. Köy - Mevkii SARUHAN MAHALLESİ
Adres SARUHAN MAHALLESİ 2201 SOKAK
Yapım Tarihi 18. YY
Vakfiye
Genel Tanım Hazire ziyarete açıktır. Cami avlusunun batısında bulunmaktadır. Yan yana dizilmiş ve sadece başucu şaideleri bulunan mezarlar yer almaktadır. Mezar taşlarının en eskisi H. 1136 (M. 1723) yılına aittir. Ahmed Şemseddin Yiğitbaş'ın türbe-mezarı da buradadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı ( Altıgen planlı, kubbeli küçük bir mescit ile onun batı yanında yer alan hazireden oluşmaktadır. Türbe Şeyh Semseddin Marmaravi’ye aittir.) 1 Nolu Mezar: Kıvrım dallardan oluşturulmuş bitkisel kompozisyon mezarın tepelik kısmını oluşturmaktadır. Üzerinde 1328 (M. 1910) tarihi vardır. 2 Nolu Mezar: Tepelik kısmında vazo içinden iki yana sarkan çiçek demeti süslemesi işlenmiştir. Çiçekler arasında kıvrım dallar ve rumiler dikkati çekmektedir. Üzerinde 1262 (M.1845) tarihi vardır. 3 Nolu Mezar: Tepelik kısmında kıvrım dallardan oluşturulmuş bitkisel kompozisyon vardır. 4 Nolu Mezar: Düz bir plaka halindedir ve sarık biçimindeki tepelikle taçlanmış ve 1136 (M. 1723) tarihi yazılıdır. 5 Nolu Mezar: Tepelik kısmında demet içine alınmış kıvrımlı motifler alta, üste ve yana dağılmaktadır. Üzerinde 1319 (M.1901) tarihi vardır. 6 Nolu Mezar: Üçgen olarak şekillenen tepelik kısmı, çok yoğun bezemeye sahiptir. Üzerinde 1225 (M.1810) tarihi vardır. 7 Nolu Mezar; Tepelik kısmı oval formda sivrilmektedir ve içinde ortada merkezden iki yana doğru açılarak genişleyen kıvrım dallı bitkisel süslemeye sahiptir. 1307 (M.1889) tarihi yazılıdır. 8 Nolu Mezar : Minael Zade Şeyh Muhammed' e aittir. Tepeliği sarık biçimindedir. 1269 (M.1852) tarihi yazılıdır. 9 Nolu Mezar: Seyyid İsmail'e ait ve 1243 (M.1827) tarihlidir. 10 Nolu Mezar: Seyyid Feyzullah'a aittir. Tarihi okunamamıştır. 11 Nolu Mezar: Toprak zemine gömülmüş, taşın tepelik kısmı ve kabartma kitabenin bir sırası görünmektedir. 12 Nolu Mezar: Düz bir forma sahip, üzerinde kitabenin yazılı olduğu bölümde tepeliğin ve herhangi bir süslemesi bulunmamaktadır. 1227 (M.1812) tarihi yazılıdır. 13 Nolu Mezar: Selvi ağacı motifi olan ayakucu şahidesidir. Başlıklar: Mezar içinde çeşitli yerlerde beş adet sarık biçimli başlığa rastlanmıştır. Türbe/Mezar: Türbede 1435-1505 yılları arasında yaşamış olan Ahmed Şemseddin Yiğitbaş' ın mezarı bulunmaktadır. Mezarın baş kısmına sarık biçiminde bir başlık sabitlenmiştir ve baş tarafındaki duvarda dikdörtgen bir mermer pano içinde kazıma tekniğiyle oluşturulmuş, eski olmayan bir kitabesi vardır.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 03.02.2009/4578