­ YIKIK HAN (HANE GRABE) | Kültür Portalı

YIKIK HAN (Hane Grabe) - Şırnak

Adı YIKIK HAN (Hane Grabe)
Mah. Köy - Mevkii Seri Berzane Mevkii
Adres Seri Berzane Mevkii Merkez/ŞIRNAK
Yapım Tarihi XIX. yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Şırnak Merkeze bağlı Şırnak ilinden Cizre ilçesine giderken 30. km'de ana yolun hemen solunda, Hanı Grabe mevkiinde bulunmaktadır. Kızılsu beldesi sınırları içerisindedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bugünkü Şırna-Cizre Karayolunun güney tarafında kalan han kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı ve tek bölümden oluşmaktadır. Hanın iç ölçüleri yaklaşık olarak 10.65x4.00 m ebatlarında tonoz örtülüdür. Kuzey ve güney duvarlarının bir kısmı yıkılmış olup giriş bölümü mevcut izlerden kuzey duvarda olduğu tahmin edilmektedir. Duvar kalınlığı 80-90 cm arasında değişmektedir. Tescili bulunmayan yapının koruma altına alınması ve restore edilmesi gerekmektedir.
Tescil Kararı -

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1049    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2014 Perşembe