­ YILDIZ DAĞI ÖRENYERİ | Kültür Portalı

YILDIZ DAĞI ÖRENYERİ - Sivas

Harita No H.37.c3
Mah. Köy - Mevkii Yıldız-Yakupoğlan Beldeleri-Sarıyar ve Yusufoğlan Köyleri
Adres Yıldız-Yakupoğlan Beldeleri-Sarıyar ve Yusufoğlan Köyleri -MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım 2554 rakımlı tepenin doğu eteğinde (Rakım 2538) bazalt taşlardan kuru duvar tekniğinde yapılmış 3 m çapında 5 m derinliği görülebilen su sarnıcı bulunmaktadır. Sarnıçtan batıya doğru gidildiğinde zirveye ulaşırken dağın kuzey cephesinde yaklaşık 2 m yüksekliğinde 10 m uzunluğunda kuru duvar tekniğinde yapılmış istinat duvarından sonra kale olarak adlandırabileceğimiz yaklaşık 30x30 m ölçülerinde yerleşim alanının bulunduğu harabeye ulaşılır. Harabenin en batı ucunda kuzey güney istikametinde duvarları horasan harçlı, zeminde yaklaşık 2 m genişliğinde 3 m yüksekliğinde 12 m uzunluğunda üzeri tonozlu bir koridor bulunmaktadır. Koridorun güney ucu kaçak kazılarla tahrip edilmiştir. Tonoz kısmı yıkılan koridorun güneyden girilen bölümünün doğu duvarında 1 m genişliğinde içi taş ve toprak dolgu olan kapısından doğudaki odaya girilmektedir. Odanın içinde de yoğun bir şekilde kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Giriş kapısından içeriye girildiğinde kapı hizasındaki duvarda 2 adet küçük niş, karşısındaki duvarda ise 1x1 m ölçülerinde 40 cm derinliğinde bir niş daha bulunmaktadır. Güneyden kuzeye devam eden koridorun yaklaşık 8 m uzunluğunda sonra içerisi kaçak kazılar sonucu dolmuş bulunmaktadır. Bu koridorun kuzey ucuna yakın bir yerde bulunan ve doğu yöne açılan bir adet kapı ile apsidal formu görülen horasan harç duvarlı odaya giriş sağladığı yöre halkından öğrenilmiştir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı 2554 rakımlı tepenin doğu eteğinde (Rakım 2538) bazalt taşlardan kuru duvar tekniğinde yapılmış 3 m çapında 5 m derinliği görülebilen su sarnıcı bulunmaktadır. Sarnıçtan batıya doğru gidildiğinde zirveye ulaşırken dağın kuzey cephesinde yaklaşık 2 m yüksekliğinde 10 m uzunluğunda kuru duvar tekniğinde yapılmış istinat duvarından sonra kale olarak adlandırabileceğimiz yaklaşık 30x30 m ölçülerinde yerleşim alanının bulunduğu harabeye ulaşılır. Harabenin en batı ucunda kuzey güney istikametinde duvarları horasan harçlı, zeminde yaklaşık 2 m genişliğinde 3 m yüksekliğinde 12 m uzunluğunda üzeri tonozlu bir koridor bulunmaktadır. Koridorun güney ucu kaçak kazılarla tahrip edilmiştir. Tonoz kısmı yıkılan koridorun güneyden girilen bölümünün doğu duvarında 1 m genişliğinde içi taş ve toprak dolgu olan kapısından doğudaki odaya girilmektedir. Odanın içinde de yoğun bir şekilde kaçak kazı çukurları bulunmaktadır. Giriş kapısından içeriye girildiğinde kapı hizasındaki duvarda 2 adet küçük niş, karşısındaki duvarda ise 1x1 m ölçülerinde 40 cm derinliğinde bir niş daha bulunmaktadır. Güneyden kuzeye devam eden koridorun yaklaşık 8 m uzunluğunda sonra içerisi kaçak kazılar sonucu dolmuş bulunmaktadır. Bu koridorun kuzey ucuna yakın bir yerde bulunan ve doğu yöne açılan bir adet kapı ile apsidal formu görülen horasan harç duvarlı odaya giriş sağladığı yöre halkından öğrenilmiştir.
Tescil Kararı
Yayın Dizini Mahiroğulları, A. Seyyahların Gözüyle Sivas, İstanbul, 200-Dr. H. Van Lennep, Travels in Litlle