­ YILDIZ IRMAĞI KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

YILDIZ IRMAĞI KÖPRÜSÜ - Sivas

Adı YILDIZ IRMAĞI KÖPRÜSÜ
Mah. Köy - Mevkii Aşağı Yıldız Köyü SİVAS
Adres Aşağı Yıldız Köyü SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş : Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü
Vakfiye
Genel Tanım Sivas-Ankara karayolu güzergâhında, Sivas’a 27 km uzaklıkta Yıldız Irmağı üzerine inşa edilmiş olan köprü 13 gözlü kesme taştan yapılmıştır. Yaklaşık 4 m. genişliğinde 70 m. uzunluğundadır. Gözler basık, sivri ve yuvarlak kemerlidir. Memba tarafında ve her kenar ayrımlarında 1 m. yüksekliğinde üçgen sel yaranlar vardır. Mansap tarafından kemer altlarına dökülen betonlar oyulma sonucu yer yer kırılmıştır.
Yapılan Onarımlar Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü tarafından 1988 tarihinde onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı “Roma dönemine ait bir köprünün temelleri üzerine Selçuklular devrinde yeniden yapılmıştır. Ayak ve sivri kemerlerin oluşturduğu on üç göze sahiptir. Yaklaşık 4 m genişliğinde 70 m uzunluğundadır. Menba yönünden dışa çıkıntılı ve yüksek selyaranları vardır. Sivas girişi yönünde üçüncü göz yerinde, eski tonoz örgülü kalıntı Roma dönemine aittir. Köprü taşları sarı renkli olup Sıcak Çermik çevresindeki ocaklardan çıkan taşlarla aynıdır. Köprünün inşası sırasında Roma dönemine ait kuş köşklerine benzer malzeme, yine orta göz kemerinin iç kısmında birbirinin omuzlarına basmış, sakallı, sivri külahları olan üç insan figürü ilgi çekmektedir. Köprünün güney yönüne Ermenice yazılmış bir taş yerleştirilmiştir. Büyük gözün hemen üzerinde korniş (plent) taşı uzanır. Korniş üzerinde iri kesme blok taşlardan yapılmış korkuluğu vardır. Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa’nın önderliğinde, XIX. yüzyıl sonlarında, Sivas eşrafından Silahdar-zade Mehmet Ali Efendi tarafından onarılmıştır. Yazılı kaynaklarda köprünün yanında 1332 yılında Hacı Zeyneddin oğlu Ahi Emir Ahmet tarafından yaptırılan bir kervansaray olduğu belirtilmektedir; ancak sözü edilen kervansarayın izine rastlanmamıştır.” (Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 157.)
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü