­ YOĞURTÇU KALESİ | Kültür Portalı

YOĞURTÇU KALESİ - Manisa

Adı YOĞURTÇU KALESİ
Mah. Köy - Mevkii UZUNBURUN KÖYÜ
Adres UZUNBURUN KÖYÜ
Vakfiye
Genel Tanım Doğal yapıya uygun olarak, toplama taşlardan kireç harç ile örülmüş, bir dış sur ve bir iç kaleden oluşan Geç Bizans Dönemine ait kale kalıntısıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Uzunburun Köyü'nün yaklaşık 2 km. kadar güney doğusunda doğal ana kaya kütlesinin düzeltilmesi ile kurulmuş olan, " Yoğurtçukale", Hermos (Gediz) Nehrine hakim önemli bir noktaya kurulmuştur. Kuzey tarafı doğal sarp kaya kütlesine oturtulan iç kalenin, diğer üç yanı belirli aralıklarla yuvarlak gözetleme kulelerinden oluşan bir dış sura sahiptir. Bu kale Geç Bizans Dönemi’nde Hermos Ovasını gözetlemek için yapılmıştır. Ayrıca, iç kale içindeki uygun tonozlu geçişleri olan mekanlarından bu kalede bir takım görevlilerinde konakladığı mekanlar olarak düşünülebilir. İç kale anıtsal yapılar kompleksi şeklinde olup özellikle dik ana kayaya oturtulan mekanların altında ağaç tabanların varlığı duvarlardaki ahşap atkı deliklerinden belli olmaktadır. Bu kale kompleksinde aynı zamanda dini fonksiyonlarında yapılabileceği bir takım yapılar vardır.
Tescil Kararı İzmir 2 Nolu KTVKK 08.05.1991/1992