­ YÖRGÜÇ RÜSTEM PAŞA CAMİ, ŞADIRVAN | Kültür Portalı

Yörgüç Rüstem Paşa Cami, Şadırvan - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Gümüş Kasabası
Adres Cumhuriyet Caddesi
Yaptıran Yörgüç Paşa
Yapım Tarihi 15. yy.
Vakfiye Var
Genel Tanım Gümüş Kasabası, Cumhuriyet Caddesi üzerinde cami, hazire ve şadırvandan meydana gelmektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2004-5 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonda yapının dokusu orijinal hale getirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Cami, hazire (mezarlık) ve şadırvanı günümüze ulaşmıştır. Kuzey -güney yönünde dikdörtgen planlı, güneyde sonradan eklenmiş sundurma çatılı 16. Yüzyılda yapılmış cemaat yeri ve harim kısmından oluşmaktadır. Avluda bulunan şadırvanla, son cemaat yeri aynı yüzyılda yapıya eklenmiştir. Harim kısmı mihraba dikey, fil payelerle bölünerek üç sahına ayrılmış, orta sahın girişe kadar üç kubbeyle, güney kubbe dışında, diğer yan sahınların üzeri ise çapraz tonozlarla örtülmüştür. Yapıda moloz taş ve devşirme kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.
Yayın Dizini Ayverdi, Ekrem Hakkı, Osmanlı Mimarisinde Çelebi ve II. Sultan Murat Devri

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2245    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi