­ YUSUFOĞLU KÖYÜ KAYA MEZARI | Kültür Portalı

YUSUFOĞLU KÖYÜ KAYA MEZARI - Çankırı

Harita No G30-C4
Mah. Köy - Mevkii Yusufoğlu Köyü - Doğancı Mahallesi - Bayramören
Adres Yusufoğlu Köyü - Doğancı Mahallesi Bayramören /Çankırı
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Üç Klineli Kaya Mezarı; Çankırı İli, Bayramören İlçesi Yusufoğlu Köyü Doğancı Mahallesinde 204- 205 parsellerde Maliye hazinesine ait arazi üzerinde yer almaktadır. Kaya mezarının bulunduğu arazi volkanik özellik gösteren püskürük kayaç grubundan olan ve kolay şekillenen kayaç türüdür. Volkanik ana kayaya güneydoğu- kuzey batı olarak oyulmak suretiyle oluşturulmuş ön kısımda yaklaşık 250 x 250 cm ölçülerinde beşik kemer, bu kemerden sonra yer yer 20 -35 cm derinliğinde 30-50 cm genişliğinde değişen bir nişten sonra yaklaşık 175 x 200 cm²lik bir kaş kemerle ön giriş vurgulanmıştır. Girişin doğu ve batı kısımlarında yaklaşık uzunlukları 170 cm olan ve mezar tabanından yüksekliği 70 cm olan ve üzerleri beşik kemerli iki adet klineli mezar görünür. Bu mezarların kuzeyinde kalan iç kısımda ise uzunluğu diğer mezarlara oranla daha büyük fakat yüksekliği yaklaşık 50 cm olan üzeri kemerli üçüncü bir klineli mezar mevcuttur. Söz konusu mezarların hepsinde büyük oranda tahribat söz konusudur. Mezarlar içerisinde herhangi bir maddi kültür varlığına (seramik, kemik, cam, vb) rastlanmamıştır. Klineli kaya mezar içerisinde kaçak kazıcılarca açılmış yaklaşık 150x100 cm ölçülerinde kazı çukuru görülmektedir. Bu çukurun içerisi köy halkı tarafından çöp ile doldurulmuş durumdadır. Söz konusu kaya mezarı bölgede tespit edilen diğer kaya mezarlar ile olan benzerliğinden Roma dönemine tarihlenmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Üç Klineli Kaya Mezarı; Çankırı İli, Bayramören İlçesi Yusufoğlu Köyü Doğancı Mahallesinde 204- 205 parsellerde Maliye hazinesine ait arazi üzerinde yer almaktadır. Kaya mezarının bulunduğu arazi volkanik özellik gösteren püskürük kayaç grubundan olan ve kolay şekillenen kayaç türüdür. Volkanik ana kayaya güneydoğu- kuzey batı olarak oyulmak suretiyle oluşturulmuş ön kısımda yaklaşık 250 x 250 cm ölçülerinde beşik kemer, bu kemerden sonra yer yer 20 -35 cm derinliğinde 30-50 cm genişliğinde değişen bir nişten sonra yaklaşık 175 x 200 cm²lik bir kaş kemerle ön giriş vurgulanmıştır. Girişin doğu ve batı kısımlarında yaklaşık uzunlukları 170 cm olan ve mezar tabanından yüksekliği 70 cm olan ve üzerleri beşik kemerli iki adet klineli mezar görünür. Bu mezarların kuzeyinde kalan iç kısımda ise uzunluğu diğer mezarlara oranla daha büyük fakat yüksekliği yaklaşık 50 cm olan üzeri kemerli üçüncü bir klineli mezar mevcuttur. Söz konusu mezarların hepsinde büyük oranda tahribat söz konusudur. Mezarlar içerisinde herhangi bir maddi kültür varlığına (seramik, kemik, cam, vb) rastlanmamıştır. Klineli kaya mezar içerisinde kaçak kazıcılarca açılmış yaklaşık 150x100 cm ölçülerinde kazı çukuru görülmektedir. Bu çukurun içerisi köy halkı tarafından çöp ile doldurulmuş durumdadır. Söz konusu kaya mezarı bölgede tespit edilen diğer kaya mezarlar ile olan benzerliğinden Roma dönemine tarihlenmektedir.
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 26.05.2011 - 6065

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3370    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2014 Çarşamba