­ ZİRAAT HAŞARAT LABORATUARI | Kültür Portalı

Ziraat Haşarat Laboratuarı - Adana

Adres Köprülü Mahallesi Mithat Özhan Bulvarı Seyhan ADANA
Yaptıran Ziraat Bankası
Yapan Mim.Ferit (proje) Mim.Abdullah Ziya Kozanoğlu(Kont.Det.)
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mimar Ferit tarafından tasarlanan binanın denetim ve detayları Mimar Abdullah Ziya Kozanoğlu tarafından yapılmıştır.Adana'da inşa edilen ilk modern mimarlık örneklerinden biridir.Verimli toprakları barındıran Adana yöresinde inşa edilen bu labaratuar binası Cumhuriyet yönetiminin bu konuya verdiği önemin bir göstergesidir.Yapı 2 ayrı şef için tasarlanmıştır.Labaratuarlar ve çalışma odaları her ikisi için ayrı yapılmış ancak kütüphane ve konferans salonunun ortak kullanımı öngörülmüştür.Yapının üst katında her iki şefe ait birer daire bulunmaktadır.Yapının ön yüzünde geniş bir yer tutan terasa yönlendirilmiş bu dairelerin her birisinde 3 oda,mutfak,banyo ve bir tuvalet vardır.(Abdullah Ziya,1932)Tek,iki ve üç katlı bölümlerden oluşan yapı betonarme ve yığma sistem bir arada kullanılarak inşa edilmiştir.Modern mimarlık anlayışının benimsendiği yapıda yatay ve düşeyde birleştirilmiş prizmatik kütlelerin yalın etkisi hakimdir.Dışarı taşan düşey merdiven kulesi,yatay uzanan teras ile dengelenmiştir.Ayrıca pencereleri çevreleyen teras ve çatı parapetlerini tarifleyen beyaz bordürler,düşey yerleştirilmiş merdiven penceresini de çerçevelemektedir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Günümüzde Tarım İl Müdürlüğü Lojmanı olarak kullanılan yapının zemin katında yer alan laboratuarlar,konferans salonu ve büroların da lojmana dönüştürüldüğü görülmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1533    Eklenme Tarihi : 11 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Kasım 2014 Salı