­ İZMİT MEKTEBİ İDADİSİ | Kültür Portalı

İzmit Mektebi İdadisi - Kocaeli

Envanter No .
Harita No .
Adres İzmit
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliye Hazinesi
Vakfiye
Genel Tanım Bina II.Apdülhamit tarafından, Paris'ten planları getirilerek 1885-1886 yılında yapılmış ve 1886-1887 yılında mektebi idadi olarak hizmete girmiştir.Bina 1885-1886 yıllarında yapımı tamamlanarak 1886-1887 yıllarında mektebi idadi olarak hizmete girmiştir.1922 yılı başında ortaöğretim kurumu olarak düzenlenmiş ve bir ara öğrenci yetersizliği nedeniyle ilkokula dönüşmüştür.1931 yılında tekrar onarılarak ortaokula dönüştürülmüştür.31 Ekim 1945 tarihinde Lise olarak hizmete başlamıştır.1956-1959 yılları arası ahşap bina betonarmeye çevrilmiştir.1965 yılında ortaokul kısmı ayrılmış ve bina merkez ortaokul olarak devam etmiştir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Bina İnönü Caddesi ve Alemdar Caddelerini kesişiminde inşa edilmiş ve dikdörtgen planlı olup tamamen simetriktir.Üç kat ve bir çatı arasından oluşmaktadır.Taşıyıcı sistemi yığmadır. Dış cephe benzemeleri Artnouvea tarzıdır.Firiz,söve,rozet,köşe,kabaran,palmet elemanları ile süslenmiştir.Pencereleri kemerlidir.İç yüzeyde taşıyıcı kemer formu görülmekte olup dış cephede cumba pencereleri dışında, taş söveler ile formal nitelik kazandırılarak taşıyıcının niteliği gizlenmiştir.Cumba pencereler ise dış cephede tam kemere daha yakın olup, yine taşıyıcı form gizlenmiştir.Taşıyıcı form kemer oldukça basıktır.İç kapılar aynı şekilde basık kemer formlu olup yer yüzeyi düz hatlı ahşap pervazlıdır.Zemin katta sarnış olup Müze Müdürlüğü tarafından korunmuştur. Bina orijinal yapısını 1920'li yıllardan sonra değişik aşamalarda kaybetmiştir.2001'de restorasyon projesi hazırlatılmış ve uygulanmıştır.
Tescil Kararı İstanbul II nolu K.T.V..K.K. nun 26.09.1986 da tescil edilmiştir.