­ İZNİK AYASOFYA | Kültür Portalı

İznik Ayasofya - Bursa

Adres Mahmut Çelebi Mahallesi Kılıaçaslan Caddesi İznik/Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İznik Belediye Başkanlığı
Yapım Tarihi 4 YY.
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım Ayasofya, İznik İlçesi’nde Kılıçaslan ve Atatürk caddelerinin kesiştiği yerdedir.Dünya tarihi açısından önemli bir yapı olan Ayasofya mabedi; ilk olarak M.S. 7. Yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Gimnasium üzerine Bizans döneminde bazilika olarak inşa edilmiştir. 11.yüzyıldaki depremden sonra yenilenmiştir.Üç sahanlıdır.Orhan Gazi tarafından İznik2in fethiyle 1331 yılında camiye dönüştürülen yapı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Mimar Sinan tarafından yenilenmiştir. 1935 ve 1953 yıllarında yapılan onarımlar sırasında renkli taşlarla bezenmiş taban mozaikleri ve din görevlilerinin törenler esnasında topluca bulundukları, yarım yuvarlak oturma kademeleri ortaya çıkarılmıştır. Bir mezar odası duvarında Hz. İsa freski bulunmaktadır. İznik ilçe merkezinde,Bizans çağında kentin tam ortasında ve iki ana ekseni oluşturan doğu-batı ve kuzey-güney yollarının kesiştiği yerin güneydoğu köşesindedir.Yazılı belgelerde adı ilk kez 11 Ekim 787 günü Patrik Trasios yönetiminde toplanan ve üçyüzelli piskoposla çok sayıda keşişin katıldığı Yedinci konsül dolayısıyla anılmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik ilçe merkezinde kilise-cami ören yeri, Bizans çağında kentin tam ortasında ve iki ana ekseni oluşturan doğu-batı ve kuzey-güney yollarının kesiştiği yerin güneydoğu köşesindedir.Yazılı belgelerde adı ilk kez 11 Ekim 787 günü Patrik Trasios yönetiminde toplanan ve üçyüzelli piskoposla çok sayıda kesişin katıldığı Yedinci konsül dolayısıyla anılmaktadır.Yapı İ.S.4.yy. tarihlendirilmektedir. Roma çağından kalma bir yapının,olasılıkla bir (gymnasium)un temelleri üzerine kurulmuştur. Üç nefli bir bazilika tipinde olup, 11.yy. büyük depremin ardından onarılırken mimarisinde bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. İznik’in fethinden sonra Orhan Gazi tarafından camiye dönüştürülmüş, Kanunu Sultan Süleyman 1520-1566 zamanında Mimar Sinan tarafından önemli ölçüde değişiklik yapılmış ve birde minare eklenmiştir. Bütünüyle dikdörtgen biçiminde ve üç nefli bir bazilika olan yapı, başlıca üç değişik dönemin mimari özelliklerini yansıtmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1968    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Temmuz 2013 Çarşamba