­ ZİYAETTİN HAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

ZİYAETTİN HAN TÜRBESİ - Bitlis

Adı ZİYAETTİN HAN TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Taş Mah.
Adres Gökmeydan Mevkii
Vakfiye
Genel Tanım Bitlis ili merkez taş mahallesi gökmeydan mevkiinde yer alan yapı topluluklarından olan türbe kare bir temel üzerine inşaa edilmiştir.ziyaeddin hana ait olması nedeniyle yaklaşık xıv ve xv.yy.'lara tarihlenmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı zemin kodunun altında kalan kısmı kare planlıdır. Bu mekana giriş kuzeyde açılan bir kapıyla sağlanır. Çerde cenazelik kısmının taş çıkıntılarla yukarı doğru hafif bir kavisle devam ederek köşelerde birbirleri ile birleşmekte ve tepede blok taşlardan dikdörtgen bir çerçeve meydana getirmektedir. Aynı zamanda tonoz ağırlığını taşıyan kemer şeklindeki bu çıkıntılar değişik bir görünüm arz eder. üst çerçeve yekpare üç adet silme ile örtülerek tavan kapatılmıştır. İçten kare planlı olan türbe dıştan duvarlarının pahlanmasıyla sekizgene dönüştürülmüştür.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karar