­ ZİYARET (SİVRİ) TEPE YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

ZİYARET (SİVRİ) TEPE YERLEŞİMİ - Sivas

Adı ZİYARET (SİVRİ) TEPE YERLEŞİMİ
Harita No İ-39-a3
Mah. Köy - Mevkii Üngör Köyü, Hemo Çayırı Mevkii
Adres Üngör Köyü, Hemo Çayırı Mevkii-ZARA
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Zara ilçesi, Üngör Köyü, Hemo Çayırı mevkiinde bulunan Zayaret (Sivri) Tepe’ye; Zara ilçe merkezinden Zara-Divriği asfalt yolu kullanılarak bu yolun Divriği istikametinde sağa ayrılan stabilize yol ile Üngör Köyü’ne varılıp, köy içinden geçildikten sonra bu yolun sağından ayrılan arazi yoluyla varılmaktadır. Eski yerleşim alanı köyün kuzeybatısında olup, eski yerleşim alanının yer aldığı mevkii Üngör Köyü’nün bulunduğu vadiden yüksekte ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Yerleşim tepede bu alandaki arazi yapısına uygun olarak tepenin doğu, kuzey ve kuzeybatı eteklerini de kapsamaktadır. Yerleşim alanının tepe ve etek kısımlarında yapılan yüzey araştırmasında Helenistik-Roma dönemine tarihleyebileceğim seramik parçaları toplanmıştır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Zara ilçesi, Üngör Köyü, Hemo Çayırı mevkiinde bulunan Zayaret (Sivri) Tepe’ye; Zara ilçe merkezinden Zara-Divriği asfalt yolu kullanılarak bu yolun Divriği istikametinde sağa ayrılan stabilize yol ile Üngör Köyü’ne varılıp, köy içinden geçildikten sonra bu yolun sağından ayrılan arazi yoluyla varılmaktadır. Eski yerleşim alanı köyün kuzeybatısında olup, eski yerleşim alanının yer aldığı mevkii Üngör Köyü’nün bulunduğu vadiden yüksekte ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Yerleşim tepede bu alandaki arazi yapısına uygun olarak tepenin doğu, kuzey ve kuzeybatı eteklerini de kapsamaktadır. Yerleşim alanının tepe ve etek kısımlarında yapılan yüzey araştırmasında Helenistik-Roma dönemine tarihleyebileceğim seramik parçaları toplanmıştır.